Warzywa z piekarnika

     Święta, święta i po świętach więc pora przejść na warzywka :) To danie jest banalnie proste do wykonania a zarazem bardzo smaczne. Polecam



Składniki:
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • kawałek dyni
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • przyprawa włoska (rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon)
  • oliwa
  • główka czosnku
  • dodatkowo: sos na bazie sera białego i śmietany

Wykonanie:

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę.
Blaszkę smarujemy oliwą i wrzucamy do niej warzywa.
Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą włoską oraz dajemy gałązki rozmarynu jeśli posiadamy. Całą główkę czosnku obieramy i wszystkie piórka wrzucamy w całości.
Polewamy całość oliwą.
Pieczemy w 180 stopniach do miękkości warzyw ( przynajmniej pół godziny).
Podajemy z serem białym "umieszanym" ze śmietaną :) Pycha

Rozmaryn: w sezonie kupuje go w doniczce, ucinam każdą gałązkę osobno i w plastikowym pojemniku trzymam w zamrażarce, dzięki temu przez całą zimę mam aromatyczny rozmaryn do różnych dań.







Komentarze