Święta, święta i po świętach więc pora przejść na warzywka :) To danie jest banalnie proste do wykonania a zarazem bardzo smaczne. Polecam
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę.
Blaszkę smarujemy oliwą i wrzucamy do niej warzywa.
Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą włoską oraz dajemy gałązki rozmarynu jeśli posiadamy. Całą główkę czosnku obieramy i wszystkie piórka wrzucamy w całości.
Polewamy całość oliwą.
Pieczemy w 180 stopniach do miękkości warzyw ( przynajmniej pół godziny).
Podajemy z serem białym "umieszanym" ze śmietaną :) Pycha
Rozmaryn: w sezonie kupuje go w doniczce, ucinam każdą gałązkę osobno i w plastikowym pojemniku trzymam w zamrażarce, dzięki temu przez całą zimę mam aromatyczny rozmaryn do różnych dań.
Składniki:
- 3 - 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- kawałek dyni
- sól, pieprz
- rozmaryn
- przyprawa włoska (rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon)
- oliwa
- główka czosnku
- dodatkowo: sos na bazie sera białego i śmietany
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę.
Blaszkę smarujemy oliwą i wrzucamy do niej warzywa.
Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą włoską oraz dajemy gałązki rozmarynu jeśli posiadamy. Całą główkę czosnku obieramy i wszystkie piórka wrzucamy w całości.
Polewamy całość oliwą.
Pieczemy w 180 stopniach do miękkości warzyw ( przynajmniej pół godziny).
Podajemy z serem białym "umieszanym" ze śmietaną :) Pycha
Rozmaryn: w sezonie kupuje go w doniczce, ucinam każdą gałązkę osobno i w plastikowym pojemniku trzymam w zamrażarce, dzięki temu przez całą zimę mam aromatyczny rozmaryn do różnych dań.
Komentarze
Prześlij komentarz