Dzisiaj druga, po
parówkach w cieście, ulubiona przekąska na przyjęcia, spotkania rodzinne i inne okazje. Obie przekąski są bardzo łatwe do wykonania, a zapewniam, że będą miłym zaskoczeniem dla naszych gości.
|
Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło. |
Składniki:
- ciasto francuskie
- 10 dkg sera żółtego
- parówki/kabanosy
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Rozwijamy ciasto francuskie. Rozkładamy na nim w miarę równomiernie parówki/kabanosy (można i to i to :)). Posypujemy tartym serem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie zwijamy roladę dłuższym bokiem (niezbyt ciasno) i kroimy na kawałki szerokości 1 - 1,5 centymetra. (patrz zdjęcia poniżej)
Układamy na blaszce z piekarnika na papierze do pieczenia. Smarujemy mlekiem i zapiekamy w 180 stopniach na termoobiegu ok 15-20 minut. Najlepiej jednak patrzeć na stopień zarumienienia i wtedy zdecydować o zakończeniu pieczenia (taki jak na zdjęciu powyżej).
|
Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło. |
|
Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło. |
|
Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło.
|
|
Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło. |
|
Pizzerinki z ciasta francuskiego. Przekąska na ciepło. |
Komentarze
Prześlij komentarz