Najlepsze ciasto marchewkowe. Marchewkowiec od Asi.

     Propozycja na dziś to przepis na najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Zapewniam, że wiem o czym mówię, gdyż w swoich życiu spróbowałam już kilka różnych "marchewkowców".  Jadłam amerykańskie i angielskie ciasta marchewkowe i to bije wszystkie. Przepis dostałam od Asi - bardzo sympatycznej koleżanki, która kilka lat temu odbywała staż w moim dziale. Przepis jest łatwy dlatego sądzę, ze naprawdę warto spróbować :)

Najlepsze ciasto marchewkowe. Marchewkowiec od Asi.


Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru brązowego
  • pół szklanki miodu 
  • szklanka oleju
  • 2 kopiate szklanki mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 duże marchewki
Składniki na masę:
  • 200-300 g serka śmietankowego kremowego (np. philadelphia)
  • 3-4 łyżki miodu
Wykonanie:

Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz miód i dalej ubijamy.
Następnie powoli dolewamy olej ciągle miksując.
Dodajemy wszystkie suche składniki oraz orzechy i kokos.
Na końcu dodajemy tartą na małych oczkach marchewkę i mieszamy wszystko łyżką.

Pieczemy 50 minut w 150 stopniach na termoobieg.

W tym czasie przygotowujemy masę. Po prostu ucieramy w garnuszku serek z miodem do uzyskania jednolitej masy.

Po upieczeniu ciasta i ostudzeniu smarujemy je masą po wierzchu.

Najlepsze ciasto marchewkowe. Marchewkowiec od Asi.




Najlepsze ciasto marchewkowe. Marchewkowiec od Asi.




Najlepsze ciasto marchewkowe. Marchewkowiec od Asi.

Komentarze