Tort naleśnikowy z kremem paryskim, owocami i orzechami


     Jedliście kiedyś tort zrobiony z naleśników? Jeśli nie to spróbujcie. Moim zdaniem pycha zwłaszcza z przepysznym kremem paryskim i orzeszkami pekan.

Tort naleśnikowy z kremem paryskim, owocami i orzechami


Składniki:
  • 8-10 naleśników (u mnie razowych)
  • owoce (u mnie banan i kiwi)
  • krem paryski (300 ml śmietanki kremówki plus 200 g gorzkiej czekolady)
  • orzechy do dekoracji
Wykonanie:

Przygotowujemy naleśniki i odkładamy do ostygnięcia.

Krem paryski:
Śmietankę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę.
Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Studzimy śmietankę i całkiem zimną ubijamy na krem.

Owoce obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Łączymy wszytko w dowolnej kolejności np: kładziemy naleśnika na talerz i smarujemy kremem, na to następny naleśnik i znów krem, na to banany i troszkę kremu, żeby kolejny naleśnik dobrze się złączył. Znów naleśnik i krem, potem naleśnik, krem i kiwi i znów naleśnik i krem. Ostatni naleśnik smarujemy po wierzchu kremem i dekorujemy orzechami.
Pamiętajcie, żeby po każdej warstwie owoców nałożyć trochę kremu, bo inaczej naleśnik nie przyklei się dobrze.

Gotowy tort schładzamy w lodówce przed podaniem.


Tort naleśnikowy z kremem paryskim, owocami i orzechami



Tort naleśnikowy z kremem paryskim, owocami i orzechami



Tort naleśnikowy z kremem paryskim, owocami i orzechami

Komentarze

Prześlij komentarz