Sałatka z pieczonymi pomidorkami, tofu i awokado

 

     Jak widać poniżej to ja lubię sałatki na bogato :) Dla mnie sałatka niejednokrotnie stanowi osobny posiłek, dlatego lubię jak jest w niej dużo składników. Przeważnie nie używam do niej chleba ale okazyjnie nie pogardzę świeżutką bagietką a częściej kromką dobrego, razowego chleba na zakwasie.

 Składniki:

  • miks sałat
  • 1 awokado
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • pół mango
  • pół kulki mozzarelli
  • połowa kostki tofu
  • marynata do tofu (łyżka sosu sojowego i oliwy, szczypta imbiru, chilli i kolendry) 
  • sos do sałatki (2 łyżki oleju lub oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz)

 

Wykonanie:

Tofu kroimy w kosteczkę i marynujemy. 

Awokado obieramy i kroimy w półksiężyce tak jak na zdjęciu.

Tofu, awokado i umyte pomidorki układamy na papierze do pieczenia na kratce z piekarnika lub na blaszce. Skrapiamy oliwą i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach na grillu lub termoobiegu.

Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Mozzarellę rwiemy i układamy na sałatę. Mango obieramy, kroimy w kosteczkę i układamy na sałatę. Upieczone warzywa po ostudzeniu również wykładamy na talerz z sałatką.

Sos mieszamy w szklance i polewamy nim całość.



 

 


 

Komentarze