Jak widać poniżej to ja lubię sałatki na bogato :) Dla mnie sałatka niejednokrotnie stanowi osobny posiłek, dlatego lubię jak jest w niej dużo składników. Przeważnie nie używam do niej chleba ale okazyjnie nie pogardzę świeżutką bagietką a częściej kromką dobrego, razowego chleba na zakwasie.
Składniki:
- miks sałat
- 1 awokado
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- pół mango
- pół kulki mozzarelli
- połowa kostki tofu
- marynata do tofu (łyżka sosu sojowego i oliwy, szczypta imbiru, chilli i kolendry)
- sos do sałatki (2 łyżki oleju lub oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz)
Wykonanie:
Tofu kroimy w kosteczkę i marynujemy.
Awokado obieramy i kroimy w półksiężyce tak jak na zdjęciu.
Tofu, awokado i umyte pomidorki układamy na papierze do pieczenia na kratce z piekarnika lub na blaszce. Skrapiamy oliwą i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach na grillu lub termoobiegu.
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Mozzarellę rwiemy i układamy na sałatę. Mango obieramy, kroimy w kosteczkę i układamy na sałatę. Upieczone warzywa po ostudzeniu również wykładamy na talerz z sałatką.
Sos mieszamy w szklance i polewamy nim całość.
Komentarze
Prześlij komentarz