Zupa Ramen z kapustą pak choi - wersja bez mięsa

 

     Zupa Ramen to moje ostatnie odkrycie :) Jest w niej wszystko co uwielbiam: makaron, jajko, warzywa i soczystość. Oczywiście zrobiłam wersję wege tej zupy, gdyż jak już wielokrotnie wspominałam nie przepadam za mięsem. Czasem jem mięso, nie powiem, że nie, ale raczej w swojej kuchni go unikam.



Składniki na ramen: (4 porcje)

  • 2 litry bulionu warzywnego (przepis poniżej)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki sezamu
  • 1 papryczka chilli (lub mniej jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań)
  • 3-4 plasterki świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub oliwa do podsmażania
  • 2 kapusty pak choi (głównie liście bo białe końcówki daję do bulionu)
  • 4 jajka
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • świeża kolendra

Składniki na bulion:

  • 2 cebule ze skórką
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • pół selera korzeniowego najlepiej z liśćmi
  • odcięte białe końcówki kapusty pak choi
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 gałązka kocanki włoskiej (maggi) 
  • kilka plasterków kurkumy (lub 1 łyżeczka kurkumy sproszkowanej)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5-6 grzybów shitake
  • sól, pieprz


Wykonanie bulionu:

Obie cebule wraz ze skórką opalamy nad ogniem.
W garnku lub szybkowarze roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy opaloną cebulę w całości i wszystkie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, sól, pieprz).

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na większe kawałki, a następnie wrzucamy garnka, w którym podgrzewają się wcześniej wrzucone składniki. Podsmażamy całość przez 5 minut.

Dodajemy kocankę włoską, liście selera, grzyby shitake i odcięte, białe końcówki kapusty pak choi.

Do garnka dolewamy 2,5 litra zimnej wody i zagotowujemy.

Wersja w szybkowarze: Po zalaniu wodą zamykamy i ustawiamy pomiędzy 1 a 2 program na szybkowarze. Podgrzewamy do momentu aż guziczek się podniesie i zmniejszamy ogień. Ja mam indukcję i wygląda to tak, że podgrzewam na 7 a potem zmniejszam na 4 i gotuję pół godziny.

Wersja w garnku: Po zalaniu wodą powoli zagotowujemy i gotujemy całość na wolnym ogniu około 2 godziny pod przykryciem.

 

Wykonanie zupy ramen:

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku na zupę podgrzewamy masło (oliwę) i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją kilka minut. Dodajemy pokrojony czosnek i imbir, sezam, pokrojone chilli i pastę miso. Smażymy kolejne kilka minut. Po tym czasie wlewamy 2 litry naszego ugotowanego bulionu i zagotowujemy. Dodajemy liście pak choi i przyprawiamy całość sosem sojowym. Możemy dodać do smaku sól, pieprz i chilli. Na koniec wrzucamy listki świeżej kolendry.

W międzyczasie gotujemy jajka na miękko. Do gotującej się wody wkładamy jajka za pomocą łyżki i nastawiamy stoper na 7 minut (pod warunkiem, że jajka są z lodówki). Jajka w temperaturze pokojowej zapewne będą się gotowały krócej, ale trzeba to przetestować. Gdy czas minie przelewamy jajka zimną wodą. 

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Z naszego bulionu wyciągamy ugotowane grzyby i kroimy je w paseczki. 

Gdy mamy gotowe wszystkie składniki składamy zupę.

Do miseczek nakładamy makaron i grzyby (możemy też dodać marchewkę z bulionu) i zalewamy całość naszą zupą rozdzielając po równo kapustę pak choi. Na wierzch do każdej miseczki dajemy obrane i przekrojone na pół jajko. Możemy dodatkowo posypać świeżą kolendrą i zajadamy :)




 

Komentarze