Zupa Ramen to moje ostatnie odkrycie :) Jest w niej wszystko co uwielbiam: makaron, jajko, warzywa i soczystość. Oczywiście zrobiłam wersję wege tej zupy, gdyż jak już wielokrotnie wspominałam nie przepadam za mięsem. Czasem jem mięso, nie powiem, że nie, ale raczej w swojej kuchni go unikam.
Składniki na ramen: (4 porcje)
- 2 litry bulionu warzywnego (przepis poniżej)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki sezamu
- 1 papryczka chilli (lub mniej jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań)
- 3-4 plasterki świeżego imbiru
- 2 łyżeczki pasty miso
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- masło klarowane lub oliwa do podsmażania
- 2 kapusty pak choi (głównie liście bo białe końcówki daję do bulionu)
- 4 jajka
- opakowanie makaronu ryżowego
- świeża kolendra
Składniki na bulion:
- 2 cebule ze skórką
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół selera korzeniowego najlepiej z liśćmi
- odcięte białe końcówki kapusty pak choi
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 gałązka kocanki włoskiej (maggi)
- kilka plasterków kurkumy (lub 1 łyżeczka kurkumy sproszkowanej)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 5-6 grzybów shitake
- sól, pieprz
Wykonanie bulionu:
Obie cebule wraz ze skórką opalamy nad ogniem.
W garnku lub szybkowarze roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy opaloną
cebulę w całości i wszystkie przyprawy (liście laurowe, ziele
angielskie, kurkumę, sól, pieprz).
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na większe kawałki, a
następnie wrzucamy garnka, w którym podgrzewają się wcześniej wrzucone
składniki. Podsmażamy całość przez 5 minut.
Dodajemy kocankę włoską, liście selera, grzyby shitake i odcięte, białe końcówki kapusty pak choi.
Do garnka dolewamy 2,5 litra zimnej wody i zagotowujemy.
Wersja w szybkowarze: Po zalaniu wodą zamykamy i ustawiamy pomiędzy 1 a 2
program na szybkowarze. Podgrzewamy do momentu aż guziczek się podniesie i
zmniejszamy ogień. Ja mam indukcję i wygląda to tak, że podgrzewam na 7 a
potem zmniejszam na 4 i gotuję pół godziny.
Wersja w garnku: Po zalaniu wodą powoli zagotowujemy i gotujemy całość na wolnym ogniu około 2 godziny pod przykryciem.
Wykonanie zupy ramen:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku na zupę podgrzewamy masło (oliwę) i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją kilka minut. Dodajemy pokrojony czosnek i imbir, sezam, pokrojone chilli i pastę miso. Smażymy kolejne kilka minut. Po tym czasie wlewamy 2 litry naszego ugotowanego bulionu i zagotowujemy. Dodajemy liście pak choi i przyprawiamy całość sosem sojowym. Możemy dodać do smaku sól, pieprz i chilli. Na koniec wrzucamy listki świeżej kolendry.
W międzyczasie gotujemy jajka na miękko. Do gotującej się wody wkładamy jajka za pomocą łyżki i nastawiamy stoper na 7 minut (pod warunkiem, że jajka są z lodówki). Jajka w temperaturze pokojowej zapewne będą się gotowały krócej, ale trzeba to przetestować. Gdy czas minie przelewamy jajka zimną wodą.
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Z naszego bulionu wyciągamy ugotowane grzyby i kroimy je w paseczki.
Gdy mamy gotowe wszystkie składniki składamy zupę.
Do miseczek nakładamy makaron i grzyby (możemy też dodać marchewkę z bulionu) i zalewamy całość naszą zupą rozdzielając po równo kapustę pak choi. Na wierzch do każdej miseczki dajemy obrane i przekrojone na pół jajko. Możemy dodatkowo posypać świeżą kolendrą i zajadamy :)
Komentarze
Prześlij komentarz