Po świątecznym i sylwestrowym podjadaniu czas przejść na lekkie warzywne jedzonko :) Dziś na śniadanie proponuję miks warzyw z hummusem i czarnuszką. Pycha :)
Składniki:
- hummus (kupny lub własnej roboty - patrz tutaj)
- pomidor
- garść roszponki
- pół awokado
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka czarnuszki
- kilka kropel oliwy lub oleju lnianego
Wykonanie:
Roszponkę myjemy i odsączamy. Pomidora możemy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy go w plasterki. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, obieramy tą połówkę bez pestki i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno. Wykładamy wszystkie składniki na talerz. Hummus posypujemy czarnuszką, roszponkę polewamy oliwą i zajadamy :)
Komentarze
Prześlij komentarz