Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, dlatego pora pomyśleć jakie ciasta zaserwować w tym szczególnym czasie. Marchewkowiec to zawsze dobry wybór, a taki w formie tortu na pewno zachwyci każdego gościa :)
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru brązowego
- pół szklanki miodu
- szklanka oleju
- 2 kopiate szklanki mąki pszennej (możemy zrobić miks z razową)
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3 duże marchewki
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%)
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Wykonanie:
Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz miód i dalej ubijamy.
Następnie powoli dolewamy olej ciągle miksując.
Dodajemy wszystkie suche składniki oraz orzechy i kokos.
Na końcu dodajemy tartą na małych oczkach marchewkę i mieszamy wszystko łyżką.
Pieczemy w tortownicy 50 minut w 150 stopniach na termoobiegu.
W tym czasie przygotowujemy masę. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Podczas ubijania dodajemy cukier do smaku. Na końcu po ubiciu śmietanki dodajemy serek mascarpone i krótko ubijamy, aby połączył się ze śmietanką. Nie możemy tego robić za długo, żeby się masa nie zważyła.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przecinamy je na dwa blaty. Gotową masą przekładamy oba blaty i smarujemy tort na wierzchu i dookoła.
Komentarze
Prześlij komentarz