Tort marchewkowy z masą śmietankową

 

     Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, dlatego pora pomyśleć jakie ciasta zaserwować w tym szczególnym czasie. Marchewkowiec to zawsze dobry wybór, a taki w formie tortu na pewno zachwyci każdego gościa :)

 


 Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru brązowego
  • pół szklanki miodu 
  • szklanka oleju
  • 2 kopiate szklanki mąki pszennej (możemy zrobić miks z razową)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 duże marchewki
Składniki na masę:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (ewentualnie 30%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)

Wykonanie:

Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz miód i dalej ubijamy.
Następnie powoli dolewamy olej ciągle miksując.
Dodajemy wszystkie suche składniki oraz orzechy i kokos.
Na końcu dodajemy tartą na małych oczkach marchewkę i mieszamy wszystko łyżką.

Pieczemy w tortownicy 50 minut w 150 stopniach na termoobiegu.

W tym czasie przygotowujemy masę. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Podczas ubijania dodajemy cukier do smaku. Na końcu po ubiciu śmietanki dodajemy serek mascarpone i krótko ubijamy, aby połączył się ze śmietanką. Nie możemy tego robić za długo, żeby się masa nie zważyła.


Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przecinamy je na dwa blaty. Gotową masą przekładamy oba blaty i smarujemy tort na wierzchu i dookoła. 


 


 


 

Komentarze