Domowy makowiec japoński

 

     Makowiec japoński to kolejne ciasto z magicznego zeszytu mojej mamy. Pieczemy go często na święta. Jest pyszny a jedna moja koleżanka z pracy dała by się za niego pokroić ;)


Składniki:

  • 300 g maku
  • 250 g (kostka) margaryny
  • 350 g cukru pudru
  • 9 jajek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 6 jabłek średniej wielkości (najlepiej szara reneta)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

Mak płuczemy: zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy. Gdy mak opadnie na dno to delikatnie odlewamy wodę z góry. Powtarzamy tą czynność trzy razy. Następnie zalewamy mak czystą wodą i stawiamy na malutki gaz na 1,5 godziny. Na sito wykładamy gazę (pieluchę tetrową) i odcedzamy mak. Odciskamy dobrze wodę. Jak wystygnie mielimy w maszynce do mięsa 2 razy na drobnych oczkach.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na biało a następnie dodajemy po 1 żółtku. Potem po łyżce maku, a następnie kaszę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy orzechy, olejek i jabłka starte na dużych oczkach i mieszamy łyżką. Na koniec delikatnie łączymy z ubitymi na pianę białkami.

Piekarnik ustawiamy na termoobieg i pieczemy w 170 stopni około godzinę. 

Po ostudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.


 


 

Komentarze