Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie

Jak przywrócić zapach i smak lata?
Myślę, że świetnym sposobem na to jest przygotowanie takiego pysznego, lekkiego ciasta o zapachu i smaku lemoniady.

Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki (miks zwykłej z razową)
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody
Składniki na masę:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • cytryna
Dekoracja:
  • limonka
  • mięta do dekoracji
  • ewentualnie cukier kryształ do posypania
Wykonanie:

Mąkę siekamy z masłem, żółtkiem, cukrem brązowym i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy ciasto i cienko wałkujemy. Wykładamy formę ciastem i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.

Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 10 minut.

Wystudzone ciasto dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Ewentualnie posypujemy cukrem kryształem.

Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie




Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie



Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie

Tutaj wydrukujecie przepis :)

Komentarze

  1. No nie powiem nic, bo brak słów ;) To ciacho super wygląda i zapewne też świetnie smakuje ... ale już miałem nic nie gadać. Lepiej patrzeć i podziwiać to Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci bardzo :) Rzeczywiście to ciasto jest pyszne i dosyć łatwe do zrobienia. Każdy może się zmierzyć :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz