Jak przywrócić zapach i smak lata?
Myślę, że świetnym sposobem na to jest przygotowanie takiego pysznego, lekkiego ciasta o zapachu i smaku lemoniady.
Składniki na ciasto:
Mąkę siekamy z masłem, żółtkiem, cukrem brązowym i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy ciasto i cienko wałkujemy. Wykładamy formę ciastem i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 10 minut.
Wystudzone ciasto dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Ewentualnie posypujemy cukrem kryształem.
Tutaj wydrukujecie przepis :)
Myślę, że świetnym sposobem na to jest przygotowanie takiego pysznego, lekkiego ciasta o zapachu i smaku lemoniady.
Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie |
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki (miks zwykłej z razową)
- 3/4 kostki zimnego masła
- 5 łyżek cukru brązowego
- żółtko
- kilka łyżek zimnej wody
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
- cytryna
- limonka
- mięta do dekoracji
- ewentualnie cukier kryształ do posypania
Mąkę siekamy z masłem, żółtkiem, cukrem brązowym i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy ciasto i cienko wałkujemy. Wykładamy formę ciastem i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 10 minut.
Wystudzone ciasto dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Ewentualnie posypujemy cukrem kryształem.
Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie |
Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie |
Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie |
Tutaj wydrukujecie przepis :)
No nie powiem nic, bo brak słów ;) To ciacho super wygląda i zapewne też świetnie smakuje ... ale już miałem nic nie gadać. Lepiej patrzeć i podziwiać to Cudo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo :) Rzeczywiście to ciasto jest pyszne i dosyć łatwe do zrobienia. Każdy może się zmierzyć :)
OdpowiedzUsuń