Ekspresowa zupa ogórkowa

     Dziś sposób na ekspresową zupę ogórkową jeśli posiadamy robota kuchennego z funkcja tarki. W przypadku gdy nie mamy takiego robota możemy warzywa tradycyjnie pokroić lub zetrzeć na tarce ręcznej. Zajmie nam to troszkę więcej czasu ale efekt będzie taki sam :)

Ekspresowa zupa ogórkowa


Składniki:
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • cebula
  • słoik ogórków kiszonych
  • szklanka ryżu
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • kilka liści laurowych i ziele angielskie
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • śmietana do dekoracji


Wykonanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w garnku na zupę. Dodajemy przyprawy, aby wydobyć z nich aromat.

W tym czasie obieramy warzywa i ścieramy w robocie kuchennym na grubych oczkach. Jeśli nie mamy robota to równie dobrze możemy zetrzeć je na tarce albo tradycyjnie pokroić w kosteczkę.
W robocie jest po prostu szybko i łatwo a ugotowanie takiej zupy zajmie nam mało czasu. Tarte warzywa bardzo szybko się gotują.

Gdy cebulka się zeszkli wrzucamy tarte warzywa i podsmażamy. W tym czasie możemy zagotować wodę w czajniku. Po 5 minutach zalewamy całość gorącą wodą. Gotujemy ok 10 minut.

W tym czasie ścieramy ogórki w maszynie lub na tarce. Dorzucamy do gotujących się warzyw. Po 5 minutach wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości.

Podajemy z kleksem śmietany.

Smacznego :)

Ekspresowa zupa ogórkowa





Ekspresowa zupa ogórkowa


Komentarze