Miks sałat z szynką parmeńską, oliwkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni


     Ostatnio jestem zwolenniczką sałat, do których dodane jest dużo ziaren. Ich smak jest wtedy wyjątkowy. Dziś proponuję Wam miks sałat z ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Spróbujcie :)

Miks sałat z szynką parmeńską, oliwkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni


Składniki:
  • miks sałat (opakowanie)
  • opakowanie szynki parmeńskiej (szwarcwaldzkiej lub innej długo dojrzewającej)
  • 10 szt. oliwek zielonych
  • 10 szt. oliwek czarnych 
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • opcjonalnie parmezan 
  • sos winegret: 3 łyżki oleju lub oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, łyżeczka ciepłej wody, sól, pieprz

Wykonanie:

Miks sałat myjemy, odsączamy i wrzucamy do miski. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i dorzucamy do sałaty. Dodajemy oliwki.

Słonecznik wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie rumienimy. Wystudzony wrzucamy do sałaty. Pestki dyni dodajemy bezpośrednio do sałaty.

Przygotowujemy sos winegret. Łączymy wszystkie składniki a czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy i dodajemy do sosu.

Sałatę polewamy sosem przed samym podaniem. Mieszamy dokładnie i nakładamy na talerze. Na koniec możemy dodać płatki parmezanu i ozdobić listkiem bazylii.

Miks sałat z szynką parmeńską, oliwkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni




Miks sałat z szynką parmeńską, oliwkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni

Komentarze