Ucierane ciasto z truskawkami i czereśniami (bez glutenu, bez cukru)

     Podobne ciasto w wersji z glutenem znajdziecie tutaj. Dziś jego wersja bezglutenowa i dodatkowo bez cukru ale równie smaczna :)


Składniki:
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 5 łyżek erytrolu
  • 12 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta pasty waniliowej (opcjonalnie)
  •  ok. 300-400 g owoców (ja dałam truskawki i czereśnie)

Wykonanie:

Owoce myjemy, truskawki pozbawiamy szypułek a czereśnie drylujemy. 

Całe jajka ubijamy z erytrolem i pastą waniliową.

Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz olej i ubijamy do połączenia składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wrzucamy owoce.

Pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu ok 30 - 40 minut.


Dodatkowe informacje:

Bez termoobiegu pieczenie potrwa do godziny.

Możemy użyć innych owoców: śliwek, wiśni świeżych lub prażonych, rabarbaru itp.






Komentarze