Ser halloumi zapiekany na cukinii w towarzystwie aromatycznego rozmarynu

  

     W tym roku pierwszy raz jadłam ser halloumi i bardzo mi zasmakował. W pierwszej wersji zrobiłam go na szparagach (przepis tutaj). Tym razem zaserwowałam go na mojej ulubionej cukinii. To jest pyszne :) Koniecznie spróbujcie.


 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 opakowania sera halloumi
  • 2 gałązki rozmarynu
  • łyżeczka ziół włoskich
  • oliwa do polania
  • sól, pieprz 


Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Cukinię myjemy i kroimy na plasterki. Układamy ją w naczyniu i polewamy oliwą, posypujemy ziołami włoskimi, solą i pieprzem.

Ser halloumi kroimy na plastry i każdy plaster nacinamy w szachownicę. Układamy ser na cukinię. Dodajemy gałązki rozmarynu i całość wkładamy do nagrzanego do 200 piekarnika na funkcję grill lub termoobieg. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia.


Serwujemy jako przekąskę lub dodatek do obiadu. 




Komentarze