W tym roku pierwszy raz jadłam ser halloumi i bardzo mi zasmakował. W pierwszej wersji zrobiłam go na szparagach (przepis tutaj). Tym razem zaserwowałam go na mojej ulubionej cukinii. To jest pyszne :) Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 opakowania sera halloumi
- 2 gałązki rozmarynu
- łyżeczka ziół włoskich
- oliwa do polania
- sól, pieprz
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Cukinię myjemy i kroimy na plasterki. Układamy ją w naczyniu i polewamy oliwą, posypujemy ziołami włoskimi, solą i
pieprzem.
Ser halloumi kroimy na plastry i każdy plaster nacinamy w
szachownicę. Układamy ser na cukinię. Dodajemy gałązki
rozmarynu i całość wkładamy do nagrzanego do 200
piekarnika na funkcję grill lub termoobieg. Pieczemy około 20 minut do
zrumienienia.
Serwujemy jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Komentarze
Prześlij komentarz