Ser halloumi to moje ostatnie odkrycie. Jest przepyszny. To coś pomiędzy fetą a mozzarellą o wyrazistym, słonym smaku. Doskonały do zapiekania. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
- pęczek szparagów
- 1 opakowanie sera halloumi
- 200 g komosy ryżowej
- 2 gałązki rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- oliwa do polania
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Szparagi myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu. Polewamy je oliwą, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem.
Ser halloumi przekrawamy wzdłuż na pół i każdą polówką nacinamy w szachownicę jak na zdjęciu. Układamy ser na szparagach. Dodajemy gałązki rozmarynu oraz ząbki czosnku i całość wkładamy do nagrzanego do 200 piekarnika na funkcję grill lub termoobieg. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
W międzyczasie gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy komosa się ugotuje a ser i szparagi upieką wszystko serwujemy jako danie obiadowe.
Komentarze
Prześlij komentarz