Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza

     Od kilku lat robię sushi w domu. Nauczyła mnie tego moja mama, która "niechcąco" zwiedziła kawałek świata. Była na kursie u prawdziwego japońskiego sushi mistrza i ta tajemną wiedzę przekazała mi :) A ja się podzielę z Wami :) Cieszycie się? ;)

Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza

Na początku naszej przygody z sushi niestety musimy trochę zainwestować w niezbędne materiały. Potem będziemy kupować tylko glony, ryż i składniki do środka.


Co potrzebujemy:
  • matę bambusową do zwijania sushi
  • przeźroczystą folie spożywczą
  • pałeczki do sushi
  • nori -cienkie płaty z glonów do zwijania sushi
  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy
  • wasabi - pastę z zielonego chrzanu japońskiego
  • marynowany imbir
Wszystkie te rzeczy kupimy w marketach (duży wybór oferuje Leclerc lub Auchan). Czasami możemy też spotkać całe zestawy do sushi w Biedronce lub Lidlu.

W zwykłych sklepach spotkamy nori pakowane po 6 - 10 sztuk. Taka ilość wystarczy nam na początek. Jeśli będziemy robić sushi w większych ilościach np. na imprezę to polecam udać się do sklepu Makro i kupić duże opakowanie. Tam znajdziemy 50 sztuk nori w korzystnej cenie. W takim sklepie możemy również kupić 2,5 kg ryżu do sushi :) Możemy także poszukać na internecie.



Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza

Na początku możemy używać zwykłych talerzyków i małych miseczek na sos. Natomiast jak złapiemy bakcyla i wdrożymy sushi do swego jadłospisu to proponuję zaopatrzyć się w bardziej profesjonalną zastawę oraz pięknie malowane pałeczki.


Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza


Matę do zwijania sushi zawsze owijam folią spożywczą, aby uchronić ją przed zabrudzeniem. Potem tylko ściągam folię i mata jest jak nowa.

Przygotowanie maty do zwijania sushi:

Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza



Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza


Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza


Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza


Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza


Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza


W kolejnym poście nauczymy się jak gotować ryż do sushi :)

Zapraszam do części drugiej: Robimy sushi w domu - moje sposoby na gotowanie ryżu (kliknij tu).

Zachęcam do zadawania pytań w komentarzach jeśli coś wymaga wytłumaczenia.


Komentarze

  1. Super wpis!Ja do robienia sushi nie nadaje się zupełnie ale podesłałam przepis mojej siostrze i liczę na nią i na jej zdolności kulinarne. Ja mam dwie lewe ręce w kuchni ale muszę się przyznać, że sushi uwielbiam więc jak mam na nie ochotę to chodzę do mojego ulubionego sushi baru w stolicy Sushi Saska Kępa. Gdybyś kiedyś była w okolicy to polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i za zaproszenie ;) Robienie sushi naprawdę nie jest takie trudne - polecam spróbować :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wracam na bloga ze świeżym zapałem i nowymi pomysłami :)

      Usuń
  3. Wow, zazdroszczę ludziom, którzy potrafią zrobić tak perfekcyjne sushi w domu. Ja niestety nie mam takich umiejętności i korzystam z możliwości dostawy tego pysznego dania z restauracji.
    https://www.sushitoday.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. nad nigiri musisz jeszcze trochę popracować ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz