Od kilku lat robię sushi w domu. Nauczyła mnie tego moja mama, która "niechcąco" zwiedziła kawałek świata. Była na kursie u prawdziwego japońskiego sushi mistrza i ta tajemną wiedzę przekazała mi :) A ja się podzielę z Wami :) Cieszycie się? ;)
|
Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza |
Na początku naszej przygody z sushi niestety musimy trochę zainwestować w niezbędne materiały. Potem będziemy kupować tylko glony, ryż i składniki do środka.
Co potrzebujemy:
- matę bambusową do zwijania sushi
- przeźroczystą folie spożywczą
- pałeczki do sushi
- nori -cienkie płaty z glonów do zwijania sushi
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- wasabi - pastę z zielonego chrzanu japońskiego
- marynowany imbir
Wszystkie te rzeczy kupimy w marketach (duży wybór oferuje Leclerc lub Auchan). Czasami możemy też spotkać całe zestawy do sushi w Biedronce lub Lidlu.
W zwykłych sklepach spotkamy nori pakowane po 6 - 10 sztuk. Taka ilość wystarczy nam na początek. Jeśli będziemy robić sushi w większych ilościach np. na imprezę to polecam udać się do sklepu Makro i kupić duże opakowanie. Tam znajdziemy 50 sztuk nori w korzystnej cenie. W takim sklepie możemy również kupić 2,5 kg ryżu do sushi :) Możemy także poszukać na internecie.
|
Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza |
Na początku możemy używać zwykłych talerzyków i małych miseczek na sos.
Natomiast jak złapiemy bakcyla i wdrożymy sushi do swego jadłospisu to proponuję zaopatrzyć się w bardziej profesjonalną zastawę oraz pięknie
malowane pałeczki.
|
Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza |
Matę do zwijania sushi zawsze owijam folią spożywczą, aby uchronić ją przed zabrudzeniem. Potem tylko ściągam folię i mata jest jak nowa.
Przygotowanie maty do zwijania sushi:
|
Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza |
|
Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza |
|
Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza |
|
Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza |
|
Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza |
|
Robimy Sushi w domu - co kupić, jak się przygotować? Część pierwsza |
W kolejnym poście nauczymy się jak gotować ryż do sushi :)
Zapraszam do części drugiej:
Robimy sushi w domu - moje sposoby na gotowanie ryżu (kliknij tu).
Zachęcam do zadawania pytań w komentarzach jeśli coś wymaga wytłumaczenia.
Super wpis!Ja do robienia sushi nie nadaje się zupełnie ale podesłałam przepis mojej siostrze i liczę na nią i na jej zdolności kulinarne. Ja mam dwie lewe ręce w kuchni ale muszę się przyznać, że sushi uwielbiam więc jak mam na nie ochotę to chodzę do mojego ulubionego sushi baru w stolicy Sushi Saska Kępa. Gdybyś kiedyś była w okolicy to polecam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i za zaproszenie ;) Robienie sushi naprawdę nie jest takie trudne - polecam spróbować :)
Usuńsuper blog
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wracam na bloga ze świeżym zapałem i nowymi pomysłami :)
UsuńWow, zazdroszczę ludziom, którzy potrafią zrobić tak perfekcyjne sushi w domu. Ja niestety nie mam takich umiejętności i korzystam z możliwości dostawy tego pysznego dania z restauracji.
OdpowiedzUsuńhttps://www.sushitoday.pl/
nad nigiri musisz jeszcze trochę popracować ;)
OdpowiedzUsuńRobimy to! ;)
OdpowiedzUsuń