Schab z szybkowaru z warzywami


     Mój mąż, który za mięsem nie przepada powiedział: "Co to za mięso? Pycha. Chcę więcej." To chyba wystarczy za recenzję tego dania :)

Schab z szybkowaru z warzywami


Składniki:
  • 6 plastrów schabu (jak na kotlety)
  • 2 duże marchewki 
  • cebula
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • olej do podsmażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu (1-2 łyżki)

Wykonanie:

Schab możemy lekko rozbić. Posypujemy z obu stron każdy kawałek solą i pieprzem.

Do szybkowaru wlewamy łyżkę oleju rzepakowego i rozgrzewamy. Przysmażymy na nim krótko z każdej strony kotlety.

Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy z w grube plasterki. Obraną cebulę przekrawamy na pół. Wszystkie warzywa wrzucamy do szybkowaru gdy kotlety będą przysmażone.

Wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy i zamykamy szybkowar. Ustawiamy pomiędzy jeden a dwa na szybkowarze i podgrzewamy do momentu aż guziczek się podniesie. Na podniesionym guziczku gotujemy 30 minut na małym ogniu.


U mnie na kuchni indukcyjnej wygląda to tak: rozgrzewam olej na 7, wkładam kotlety i zmniejszam na 6 i pół. Następnie wrzucam warzywa i zalewam wodą. Zamykam szybkowar. Gdy zacznie się gotować zmniejszam na 5 na indukcji. Gdy cały guziczek wyjdzie do góry zmniejszam na 4 i gotuję pół godziny. Po pól godziny zestawiam z kuchenki i czekam jeszcze 15 minut.

Po otworzeniu szybkowaru większą część wywaru z gotowania przelewamy do osobnego pojemnika. Zrobimy z niej kostki rosołowe (patrz tutaj).

Resztę sosu możemy zagęścić mąką. Odbieramy do szklanki trochę sosu i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i wlewamy do szybkowaru. Gotujemy na małym ogniu do zagęszczenia.

Schab podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.




Schab z szybkowaru z warzywami

Komentarze