Mój mąż, który za mięsem nie przepada powiedział: "Co to za mięso? Pycha. Chcę więcej." To chyba wystarczy za recenzję tego dania :)
Schab z szybkowaru z warzywami |
Składniki:
- 6 plastrów schabu (jak na kotlety)
- 2 duże marchewki
- cebula
- 1 pietruszka
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- olej do podsmażenia
- mąka do zagęszczenia sosu (1-2 łyżki)
Wykonanie:
Schab możemy lekko rozbić. Posypujemy z obu stron każdy kawałek solą i pieprzem.
Do szybkowaru wlewamy łyżkę oleju rzepakowego i rozgrzewamy. Przysmażymy na nim krótko z każdej strony kotlety.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy z w grube plasterki. Obraną cebulę przekrawamy na pół. Wszystkie warzywa wrzucamy do szybkowaru gdy kotlety będą przysmażone.
Wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy i zamykamy szybkowar. Ustawiamy pomiędzy jeden a dwa na szybkowarze i podgrzewamy do momentu aż guziczek się podniesie. Na podniesionym guziczku gotujemy 30 minut na małym ogniu.
U mnie na kuchni indukcyjnej wygląda to tak: rozgrzewam olej na 7, wkładam kotlety i zmniejszam na 6 i pół. Następnie wrzucam warzywa i zalewam wodą. Zamykam szybkowar. Gdy zacznie się gotować zmniejszam na 5 na indukcji. Gdy cały guziczek wyjdzie do góry zmniejszam na 4 i gotuję pół godziny. Po pól godziny zestawiam z kuchenki i czekam jeszcze 15 minut.
Po otworzeniu szybkowaru większą część wywaru z gotowania przelewamy do osobnego pojemnika. Zrobimy z niej kostki rosołowe (patrz tutaj).
Resztę sosu możemy zagęścić mąką. Odbieramy do szklanki trochę sosu i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i wlewamy do szybkowaru. Gotujemy na małym ogniu do zagęszczenia.
Schab podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
Schab z szybkowaru z warzywami |
Komentarze
Prześlij komentarz