Domowe kostki rosołowe


     Wczoraj robiliśmy schab z szybkowaru (patrz tutaj). Po ugotowaniu mięsa z warzywami zostało nam dużo wywaru. Celowo :) Zrobimy z niego domowe kostki rosołowe.



Nasze kostki rosołowe najlepiej robić w silikonowych foremka na kostki lodu. Ja użyłam serduszek takich jak poniżej, ale możemy użyć dowolnych kształtów.



Przestudzony wywar przelewam do foremek i delikatnie wkładam na równo do zamrażarki. Po kilku godzinach zamrożone kostki wyciągam z foremek i przekładam do plastikowego pojemnika z zamknięciem. Tak przechowuję kostki w zamrażarce.

Jeśli został nam wywar to powtarzamy czynność do wyczerpania wywaru. Możemy również użyć kilku różnych foremek, aby zrobić wszystkie kostki od razu.



Gotowe kostki używam do wszelkiego rodzaju zup lub dań warzywnych na patelnię, aby wzbogacić smak potraw.

Od lat nie używam gotowych kostek rosołowych w których dominuje sól, utwardzony tłuszcz i wzmacniacze smaku. Po co dodawać sobie dodatkowej chemii do i tak chemicznego świata w którym żyjemy. Wolę dodawać do potraw świeże i suszone zioła oraz takie właśnie domowe kostki rosołowe.



Komentarze