Robimy sushi w domu - uramaki czyli maki odwrotnie rolowane. Część czwarta

     Nareszcie część czwarta przygody z sushi. Poprzednie części cieszyły się dużym zainteresowaniem dlatego postanowiłam dziś pokazać jak zrobić te śmieszne sushi odwrotnie zrolowane :) To naprawdę proste. Zapoznajcie się z dokładną instrukcja i zdjęciami.



Składniki (porcja dla dwóch głodnych osób lub dla czterech z mniejszym głodem :))
Podstawowe:
  • szklanka ryżu do sushi
  • opakowanie glonów nori (6-8 sztuk)
  • 2 - 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • słoiczek imbiru marynowanego
  • wasabi (wedle uznania)
  • sos sojowy (wedle uznania)
Dodatki do środka:
  • 150 g łososia wędzonego
  • pół papryki czerwonej
  • długi ogórek
  • serek śmietankowy typu almette
  • sezam biały lub czarny
Wykonanie:

Ryż gotujemy według tego przepisu.
Przygotowujemy bambusowe maty tak jak opisałam to tu.

Paprykę i ogórka kroimy w długie cienkie paski.
Łososia rozpakowujemy i zostawiamy na tacce.
Serek otwieramy i przygotowujemy do niego nóż obiadowy.
Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców.

Kładziemy na ofoliowanej macie jeden płat glonów nori.

Wyklejamy nori ryżem często maczając palce w misce z wodą. Pamiętajmy aby z prawej i lewej strony wykleić nori ryżem dokładnie do końca, żeby potem łatwiej się kroiło pierwszy i ostatni kawałek.




Ryż posypujemy obficie sezamem. Czarny wygląda efektowniej ale tym razem miałam tylko biały.




Następnie z wyczuciem przekręcamy nori górą do dołu tak aby ryż z sezamem znalazły się od spodu.



Na przekręcone nori nakładamy warzywa skupiając składniki wzdłuż jakieś 3 centymetry od dolnej krawędzi. Na to przy pomocy noża obiadowego dajemy wzdłuż po trochę serka i wszytko przykrywamy porwanymi kawałkami łososia.




Zaczynamy zwijanie. Ja dla ułatwienia pierwszy ruch wykonuję bez maty zakładając glony tak aby przykryć wszystkie składniki.

Następnie nakładamy na to matę i dociskając staramy się zachować okrągły kształt. Rolujemy przesuwając matę w górę. Pamiętajmy że krawędź maty przesuwa się w górę, żebyśmy jej nie zrolowali do środka sushi :)


Odwijamy matę i mamy gotową rolkę. Kroimy na kawałki używając bardzo ostrego noża, który po pokrojeniu całej rolki myjemy. Kolejną rolkę kroimy czystym nożem.






Gotowe sushi możemy schłodzić 15-30 minut w lodówce.

Podajemy z imbirem, wasabi i sosem sojowym.

Do małej miseczki wciskamy odrobinę wasabi (jest bardzo ostre) i wlewamy do tego sos sojowy. Mieszamy do połączenia się składników i każdy kawałek sushi maczamy w takim sosie.

Uwielbiamy to a Wy? :)







W części pierwszej dowiesz się co kupić i jak się przygotować. (kliknij tutaj)

W części drugiej nauczysz się gotować ryż. (kliknij tutaj)

W części trzeciej zrozumiesz jak zwinąć swoje pierwsze sushi. (kliknij tutaj)

 

A w kolejnej piątej części dowiesz się jaki jest mój ulubiony rodzaj sushi :) (kliknij tutaj).

Zapraszam do przygody z sushi :)



Komentarze