Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.

     Dotarliśmy do sedna :) Już mamy wszystkie potrzebne rzeczy do zrobienia sushi, już umiemy ugotować ryż więc nic nam więcej nie pozostało jak zacząć zwijać nasze futomaki :)

     Futomaki to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi czyli gruba rolka z minimum 4 składnikami.


Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.


Składniki (porcja dla dwóch głodnych osób lub dla czterech z mniejszym głodem :))
Podstawowe:
  • szklanka ryżu do sushi
  • opakowanie glonów nori (6-8 sztuk)
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • słoiczek imbiru marynowanego
  • wasabi (wedle uznania)
  • sos sojowy (wedle uznania)
Dodatki do środka:
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • pół papryki czerwonej
  • długi ogórek
  • pół awokado
  • serek śmietankowy typu almette
Wykonanie:

Ryż gotujemy według tego przepisu.
Przygotowujemy bambusowe maty tak jak opisałam to tu.

Paprykę, awokado i ogórka kroimy w długie cienkie paski.
Łososia rozpakowujemy i zostawiamy na tacce.
Serek otwieramy i przygotowujemy do niego nóż obiadowy.
Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców.

Kładziemy na ofoliowanej macie jeden płat glonów nori.

Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.

Wyklejamy nori ryżem często maczając palce w misce z wodą. Na górze i na dole zostawiamy pasek nie wyklejony, gdyż to pomaga w późniejszym rolowaniu. Natomiast z prawej i lewej strony wyklejamy dokładnie do końca, żeby potem łatwiej się kroiło pierwszy i ostatni kawałek.


Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.

Na ryż nakładamy warzywa skupiając składniki wzdłuż jakieś 3 centymetry od dolnej krawędzi. Na to przy pomocy noża obiadowego dajemy wzdłuż po trochę serka i wszytko przykrywamy porwanymi kawałkami łososia.

Możemy tworzyć różne kombinacje np:
  • papryka, ogórek, serek, łosoś
  • ogórek, serek, łosoś
  • papryka, awokado, serek, łosoś
  • awokado, wasabi, łosoś


Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.


Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.


Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.

Zaczynamy zwijanie. Ja dla ułatwienia pierwszy ruch wykonuję bez maty zakładając glony tak aby przykryć wszystkie składniki. (patrz zdjęcie poniżej)


Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.

Następnie nakładamy na to matę i dociskając staramy się zachować okrągły kształt. Rolujemy przesuwając matę w górę. Pamiętajmy że krawędź maty przesuwa się w górę, żebyśmy jej nie zrolowali do środka sushi :)


Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.




Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.


Tak wygląda mata i nasze sushi w środku po całkowitym zrolowaniu  :)

Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.

Odwijamy matę i mamy gotową rolkę. Kroimy na kawałki używając bardzo ostrego noża, który po pokrojeniu całej rolki myjemy. Kolejną rolkę kroimy czystym nożem.


Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.

Gotowe sushi możemy schłodzić 15-30 minut w lodówce.

Podajemy z imbirem, wasabi i sosem sojowym.

Do małej miseczki wciskamy odrobinę wasabi (jest bardzo ostre) i wlewamy do tego sos sojowy. Mieszamy do połączenia się składników i każdy kawałek sushi maczamy w takim sosie.

Pychotka :)

Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.


Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia.
  

 

Sushi - co kupić, jak się przygotować  - część pierwsza (kliknij tutaj).

Sushi - gotowanie ryżu - część druga (kliknij tutaj).

Sushi - uramaki czyli maki odwrotnie rolowane - część czwarta (kliknij tutaj).

Sushi - futomaki z wędzonym łososiem, porem i majonezem - część piąta (kliknij tutaj).


Komentarze