Dotarliśmy do sedna :) Już mamy wszystkie potrzebne rzeczy do zrobienia sushi, już umiemy ugotować ryż więc nic nam więcej nie pozostało jak zacząć zwijać nasze futomaki :)
Futomaki to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi czyli gruba rolka z minimum 4 składnikami.
Składniki (porcja dla dwóch głodnych osób lub dla czterech z mniejszym głodem :))
Podstawowe:
Ryż gotujemy według tego przepisu.
Przygotowujemy bambusowe maty tak jak opisałam to tu.
Paprykę, awokado i ogórka kroimy w długie cienkie paski.
Łososia rozpakowujemy i zostawiamy na tacce.
Serek otwieramy i przygotowujemy do niego nóż obiadowy.
Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców.
Kładziemy na ofoliowanej macie jeden płat glonów nori.
Wyklejamy nori ryżem często maczając palce w misce z wodą. Na górze i na dole zostawiamy pasek nie wyklejony, gdyż to pomaga w późniejszym rolowaniu. Natomiast z prawej i lewej strony wyklejamy dokładnie do końca, żeby potem łatwiej się kroiło pierwszy i ostatni kawałek.
Na ryż nakładamy warzywa skupiając składniki wzdłuż jakieś 3 centymetry od dolnej krawędzi. Na to przy pomocy noża obiadowego dajemy wzdłuż po trochę serka i wszytko przykrywamy porwanymi kawałkami łososia.
Możemy tworzyć różne kombinacje np:
Zaczynamy zwijanie. Ja dla ułatwienia pierwszy ruch wykonuję bez maty zakładając glony tak aby przykryć wszystkie składniki. (patrz zdjęcie poniżej)
Następnie nakładamy na to matę i dociskając staramy się zachować okrągły kształt. Rolujemy przesuwając matę w górę. Pamiętajmy że krawędź maty przesuwa się w górę, żebyśmy jej nie zrolowali do środka sushi :)
Tak wygląda mata i nasze sushi w środku po całkowitym zrolowaniu :)
Odwijamy matę i mamy gotową rolkę. Kroimy na kawałki używając bardzo ostrego noża, który po pokrojeniu całej rolki myjemy. Kolejną rolkę kroimy czystym nożem.
Gotowe sushi możemy schłodzić 15-30 minut w lodówce.
Podajemy z imbirem, wasabi i sosem sojowym.
Do małej miseczki wciskamy odrobinę wasabi (jest bardzo ostre) i wlewamy do tego sos sojowy. Mieszamy do połączenia się składników i każdy kawałek sushi maczamy w takim sosie.
Pychotka :)
Futomaki to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi czyli gruba rolka z minimum 4 składnikami.
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Składniki (porcja dla dwóch głodnych osób lub dla czterech z mniejszym głodem :))
Podstawowe:
- szklanka ryżu do sushi
- opakowanie glonów nori (6-8 sztuk)
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- słoiczek imbiru marynowanego
- wasabi (wedle uznania)
- sos sojowy (wedle uznania)
- 150 g łososia wędzonego w plastrach
- pół papryki czerwonej
- długi ogórek
- pół awokado
- serek śmietankowy typu almette
Ryż gotujemy według tego przepisu.
Przygotowujemy bambusowe maty tak jak opisałam to tu.
Paprykę, awokado i ogórka kroimy w długie cienkie paski.
Łososia rozpakowujemy i zostawiamy na tacce.
Serek otwieramy i przygotowujemy do niego nóż obiadowy.
Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców.
Kładziemy na ofoliowanej macie jeden płat glonów nori.
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Wyklejamy nori ryżem często maczając palce w misce z wodą. Na górze i na dole zostawiamy pasek nie wyklejony, gdyż to pomaga w późniejszym rolowaniu. Natomiast z prawej i lewej strony wyklejamy dokładnie do końca, żeby potem łatwiej się kroiło pierwszy i ostatni kawałek.
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Na ryż nakładamy warzywa skupiając składniki wzdłuż jakieś 3 centymetry od dolnej krawędzi. Na to przy pomocy noża obiadowego dajemy wzdłuż po trochę serka i wszytko przykrywamy porwanymi kawałkami łososia.
Możemy tworzyć różne kombinacje np:
- papryka, ogórek, serek, łosoś
- ogórek, serek, łosoś
- papryka, awokado, serek, łosoś
- awokado, wasabi, łosoś
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Zaczynamy zwijanie. Ja dla ułatwienia pierwszy ruch wykonuję bez maty zakładając glony tak aby przykryć wszystkie składniki. (patrz zdjęcie poniżej)
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Następnie nakładamy na to matę i dociskając staramy się zachować okrągły kształt. Rolujemy przesuwając matę w górę. Pamiętajmy że krawędź maty przesuwa się w górę, żebyśmy jej nie zrolowali do środka sushi :)
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Tak wygląda mata i nasze sushi w środku po całkowitym zrolowaniu :)
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Odwijamy matę i mamy gotową rolkę. Kroimy na kawałki używając bardzo ostrego noża, który po pokrojeniu całej rolki myjemy. Kolejną rolkę kroimy czystym nożem.
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Gotowe sushi możemy schłodzić 15-30 minut w lodówce.
Podajemy z imbirem, wasabi i sosem sojowym.
Do małej miseczki wciskamy odrobinę wasabi (jest bardzo ostre) i wlewamy do tego sos sojowy. Mieszamy do połączenia się składników i każdy kawałek sushi maczamy w takim sosie.
Pychotka :)
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Robimy sushi w domu - nasze pierwsze futomaki. Część trzecia. |
Sushi - co kupić, jak się przygotować - część pierwsza (kliknij tutaj).
Sushi - gotowanie ryżu - część druga (kliknij tutaj).
Sushi - uramaki czyli maki odwrotnie rolowane - część czwarta (kliknij tutaj).
Sushi - futomaki z wędzonym łososiem, porem i majonezem - część piąta (kliknij tutaj).
Komentarze
Prześlij komentarz