Sałatka z cukinii z pieprzem ziołowym - przetwory na zimę



     Cukinia jest świetną alternatywą dla przetworów na zimę robionych z ogórków. Dziś zaprezentuję pomysł na cukinię w zalewie octowo-olejowej z pieprzem ziołowym. Przepis mam od sąsiadki pani Emilii. Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na zimę do obiadów.

Sałatka z cukinii z pieprzem ziołowym - przetwory na zimę

Składniki:
  •  2,5 kg cukinii
  •  0,5 kg cebuli
  •  2 łyżki soli

Zalewa:
  •  1,5 szklanki octu
  •  1,5 szklanki oleju
  •  300 g cukru
  •  2 – 3 opakowania pieprzu ziołowego

Wykonanie:

Cukinie kroimy w podłużne kawałki tak żeby nam weszły na wysokość do słoika. Możemy obrać ze skóry i wypestkować, ale ja tego nie robiłam. Wolę takie twardsze ze skórką.

Cebule kroimy drobno w piórka.

Wrzucamy cukinię i cebulę do dużego garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę.

Przed upływem godziny przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy ocet z cukrem, olejem i pieprzem ziołowym.

Gorącą zalewę wlewamy do garnka z cukinią oraz cebulą i delikatnie mieszamy.

Nakładamy całość do słoików, układając cukinie na stojąco. Dodajemy cebulkę i zalewę.

Gotowe słoiczki pasteryzujemy 10-15 minut.

Sałatka z cukinii z pieprzem ziołowym - przetwory na zimę

Sałatka z cukinii z pieprzem ziołowym - przetwory na zimę


Komentarze