Cukinia jest świetną alternatywą dla przetworów na zimę robionych z ogórków. Dziś zaprezentuję pomysł na cukinię w zalewie octowo-olejowej z pieprzem ziołowym. Przepis mam od sąsiadki pani Emilii. Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na zimę do obiadów.
Sałatka z cukinii z pieprzem ziołowym - przetwory na zimę |
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki oleju
- 300 g cukru
- 2 – 3 opakowania pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Cukinie kroimy w podłużne kawałki tak żeby nam weszły na
wysokość do słoika. Możemy obrać ze skóry i wypestkować, ale ja tego nie
robiłam. Wolę takie twardsze ze skórką.
Cebule kroimy drobno w piórka.
Wrzucamy cukinię i cebulę do dużego garnka, zasypujemy solą
i odstawiamy na godzinę.
Przed upływem godziny przygotowujemy zalewę. W garnku
zagotowujemy ocet z cukrem, olejem i pieprzem ziołowym.
Gorącą zalewę wlewamy do garnka z cukinią oraz cebulą i
delikatnie mieszamy.
Nakładamy całość do słoików, układając cukinie na stojąco. Dodajemy cebulkę i zalewę.
Gotowe słoiczki pasteryzujemy 10-15 minut.
Sałatka z cukinii z pieprzem ziołowym - przetwory na zimę |
Sałatka z cukinii z pieprzem ziołowym - przetwory na zimę |
Komentarze
Prześlij komentarz