Robicie sok w sokowirówce? Ja robię regularnie ale doskwierało mi wyrzucanie tej całej pulpy do śmieci. Dlatego postanowiłam robić z niej kotleciki. Jest to świetna przekąska ale także alternatywa dla mięsnych kotletów do obiadu :)
Składniki:
Wykonanie:
Pulpę z warzyw wkładamy do miski. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie. Jeśli będzie się wydawało za suche i nie będzie się kleić możemy dodać drugie jajko. Następnie dosyć mocno przyprawiamy i solimy.
Z powstałej masy robimy kulki i je spłaszczamy. Obtaczamy delikatnie w otrębach i smażymy na rozgrzanej patelni. Tak powstałe kotleciki możemy zjeść do obiadu zamiast mięsnych kotletów albo jako przekąskę na kolację.
Kotlety z pulpy z sokowirówki. Kotlety z buraka, marchewki i selera naciowego. |
Składniki:
- pulpa po zrobieniu soku z sokowirówki (z 2 buraków, 2 marchewek oraz 2 łodyg selera naciowego)
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki otrębów (opcjonalnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym)
- pieprz ziołowy
- sól
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane lub olej kokosowy)
Wykonanie:
Pulpę z warzyw wkładamy do miski. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie. Jeśli będzie się wydawało za suche i nie będzie się kleić możemy dodać drugie jajko. Następnie dosyć mocno przyprawiamy i solimy.
Z powstałej masy robimy kulki i je spłaszczamy. Obtaczamy delikatnie w otrębach i smażymy na rozgrzanej patelni. Tak powstałe kotleciki możemy zjeść do obiadu zamiast mięsnych kotletów albo jako przekąskę na kolację.
Kotlety z pulpy z sokowirówki. Kotlety z buraka, marchewki i selera naciowego. |
ale pomysł
OdpowiedzUsuń