Kotlety z pulpy z sokowirówki. Kotlety z buraka, marchewki i selera naciowego.

     Robicie sok w sokowirówce? Ja robię regularnie ale doskwierało mi wyrzucanie tej całej pulpy do śmieci. Dlatego postanowiłam robić z niej kotleciki. Jest to świetna przekąska ale także alternatywa dla mięsnych kotletów do obiadu :)

Kotlety z pulpy z sokowirówki. Kotlety z buraka, marchewki i selera naciowego.

Składniki:
  • pulpa po zrobieniu soku z sokowirówki (z 2 buraków, 2 marchewek oraz 2 łodyg selera naciowego)
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki otrębów (opcjonalnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym)
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane lub olej kokosowy)

Wykonanie:

Pulpę z warzyw wkładamy do miski. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie. Jeśli będzie się wydawało za suche i nie będzie się kleić możemy dodać drugie jajko. Następnie dosyć mocno przyprawiamy i solimy.

Z powstałej masy robimy kulki i je spłaszczamy. Obtaczamy delikatnie w otrębach i smażymy na rozgrzanej patelni. Tak powstałe kotleciki możemy zjeść do obiadu zamiast mięsnych kotletów albo jako przekąskę na kolację.

Kotlety z pulpy z sokowirówki. Kotlety z buraka, marchewki i selera naciowego.

Komentarze

Prześlij komentarz