Babeczki dyniowe z posypką kokosową. Muffiny z dyni.

     Dynia w kuchni? Jeszcze do niedawna u mnie nie istniała. W domu rodzinnym, w kuchni mojej mamy nie było tradycji wykorzystania tego warzywa. A tu proszę deser z dyni  :) Babeczki wychodzą pyszne, pachnące i o pięknym kolorze. Mniam :)

Babeczki dyniowe z posypką kokosową. Muffiny z dyni.


Składniki na ciasto:
  • 150 g masła
  • szklanka zmiksowanej (pieczonej) dyni
  • niepełna szklanka mąki (ja dałam pół na pół pszennej i orkiszowej)
  • niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • skórka starta z całej cytryny i sok z połowy cytryny
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
Składniki na posypkę:
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka cukru (może być zwykły lub trzcinowy)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Dynię pozbawioną pestek kroimy ze skórką na kawałki.  Półkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kawałki dyni. Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopniach do miękkości (sprawdzamy  widelcem). Po ostudzeniu blendujemy na gładką masę.


Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy cynamon, gałkę, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Cały czas trzymając na ogniu dodajemy mus z dyni i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Zestawiamy z ognia i po kolei dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Ciasto nakładamy do papierków na muffinki włożonych do blaszki. Możemy również piec w silikonowych foremkach.

W misce mieszamy kokos z cukrem i cynamonem i posypujemy nim każdą babeczkę.

Pieczemy 20 minut w 170 stopniach na termoobiegu.




Babeczki dyniowe z posypką kokosową. Muffiny z dyni.



Babeczki dyniowe z posypką kokosową. Muffiny z dyni.




Babeczki dyniowe z posypką kokosową. Muffiny z dyni.

Komentarze