Robimy sushi w domu - futomaki z wędzonym łososiem, porem i majonezem. Część piąta

 

     Dziś zapoznacie się z przepisem na jedno z naszych ulubionych rodzajów sushi. Por i majonez do sushi być może wyda Wam się dziwnym pomysłem. Zapewniam jednak, że jeśli w ogóle lubicie sushi to ten smak powinien Was zachwycić :) U nas wszystkim bardzo smakuje. Wypróbujcie ten przepis :)

 

 

Składniki (porcja dla dwóch sushi maniaków :))
Podstawowe:

  • szklanka ryżu do sushi
  • opakowanie glonów nori (6-8 sztuk)
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • słoiczek imbiru marynowanego
  • wasabi (wedle uznania)
  • sos sojowy (wedle uznania)

Dodatki do środka:

  • 100 g łososia wędzonego na ciepło w kawałku (np. z pieprzem)
  • średniej wielkości por (biała część)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • ogórek

Wykonanie:

Ryż przygotowujemy według tego przepisu.

Bambusowe maty owijamy folią tak jak opisałam to tu.  


Pora myjemy, odcinamy zieloną część (którą możemy wykorzystać do dowolnej zupy). Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce. Przekładamy do miski, solimy i ręką ugniatamy aby zmiękł. Łososia rozpakowujemy i dodajemy do pora. Widelcem rozdrabniamy go i mieszamy z porem. Dodamy majonez i posypujemy pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy.


 




Ogórka kroimy w długie cienkie paski.

Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców.

Kładziemy na ofoliowanej macie jeden płat glonów nori.

Wyklejamy nori ryżem często maczając palce w misce z wodą. Na górze i na dole zostawiamy pasek nie wyklejony, gdyż to pomaga w późniejszym rolowaniu. Natomiast z prawej i lewej strony wyklejamy dokładnie do końca, żeby potem łatwiej się kroiło pierwszy i ostatni kawałek. 

Na ryż (ok. 3 cm od dolnej krawędzi) nakładamy ogórka a następnie na ogórka kładziemy przygotowany wcześniej "farsz" porowo-łososiowy.  

Zwijamy rolkę tak jak się już wcześniej nauczyliśmy - dla przypomnienia patrz tutaj.

Sushi zajadamy z sosem sojowym, wasabi i przegryzamy marynowanym imbirem. 

Smacznego :)






Sushi - co kupić, jak się przygotować  - część pierwsza (kliknij tutaj).

Sushi - gotowanie ryżu - część druga (kliknij tutaj).

Sushi - nasze pierwsze futomaki - część trzecia (kliknij tutaj).

Sushi - uramaki czyli maki odwrotnie rolowane - część czwarta (kliknij tutaj).




 

Komentarze

Prześlij komentarz