Kotlety z cukinii z piekarnika (bez glutenu, bez laktozy)

     Były już wegetariańskie kulki z białej fasoli (tutaj), kotlety z buraka (tutaj) oraz pulpety z kaszy jęczmiennej (tutaj). Kotlety wege dają nam nieograniczone możliwości doboru składników. Spróbujcie, pokombinujcie i przekonajcie się, że są pyszne, łatwe do zrobienia, zdrowe i pożywne :)



Składniki:
  • 1 cukinia (średniej wielkości)
  • 80 g płatków quinoa (komosy ryżowej)
  • 50 g ziaren słonecznika
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Płatki komosy ryżowej zaparzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinie ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Ziarna słonecznika mielimy w młynku.
Natkę drobno siekamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni na termoobiegu.

Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy do obiadu lub jako przekąskę z sałatką.





Smaczne! A Nie Tuczy :)

Komentarze