Kulki, kuleczki, zraziki, kotlety wegetariańskie - obojętnie jak je
nazwiemy spełniają swoją funkcję jako alternatywa dla mięsa na obiad. Są
bogate w białko i zdrowe tłuszcze a przy tym pyszne i pożywne. Zachęcam
do spróbowania :)
Składniki:
Płatki komosy ryżowej zaparzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fasolę odcedzamy i wrzucamy do miski a następnie widelcem rozgniatamy (nie musi być dokładnie).
Pestki słonecznika mielimy w młynku do kawy (w takim młynku w którym kawy nie mielę ;)).
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Wszystkie składniki dorzucamy do fasolki, przyprawiamy i mieszamy ręką (najlepiej użyć rękawiczki, gdyż kurkuma zabarwi nam rękę).
Formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.
Podajemy na ciepło z warzywami do obiadu lub jako przekąskę z sałatką.
Składniki:
- biała fasola (1 puszka)
- 100 g płatków quinoa (komosy ryżowej)
- 50 g zmielonych pestek słonecznika
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
Płatki komosy ryżowej zaparzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fasolę odcedzamy i wrzucamy do miski a następnie widelcem rozgniatamy (nie musi być dokładnie).
Pestki słonecznika mielimy w młynku do kawy (w takim młynku w którym kawy nie mielę ;)).
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Wszystkie składniki dorzucamy do fasolki, przyprawiamy i mieszamy ręką (najlepiej użyć rękawiczki, gdyż kurkuma zabarwi nam rękę).
Formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.
Podajemy na ciepło z warzywami do obiadu lub jako przekąskę z sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz