Wegetariańskie kulki z białej fasoli i płatków quinoa (komosy ryżowej)

     Kulki, kuleczki, zraziki, kotlety wegetariańskie - obojętnie jak je nazwiemy spełniają swoją funkcję jako alternatywa dla mięsa na obiad. Są bogate w białko i zdrowe tłuszcze a przy tym pyszne i pożywne. Zachęcam do spróbowania :)



Składniki:
  • biała fasola (1 puszka)
  • 100 g płatków quinoa (komosy ryżowej)
  • 50 g zmielonych pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
Wykonanie:

Płatki komosy ryżowej zaparzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fasolę odcedzamy i wrzucamy do miski a następnie widelcem rozgniatamy (nie musi być dokładnie).
Pestki słonecznika mielimy w młynku do kawy (w takim młynku w którym kawy nie mielę ;)).
Natkę pietruszki drobno siekamy.

Wszystkie składniki dorzucamy do fasolki, przyprawiamy i mieszamy ręką (najlepiej użyć rękawiczki, gdyż kurkuma zabarwi nam rękę).
Formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Układamy je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.

Podajemy na ciepło z warzywami do obiadu lub jako przekąskę z sałatką. 








Komentarze