Przepis na kluski śląskie nie jest wiedzą tajemną :) Nie odkryję tu Ameryki :) Zamieszczam ten przepis na blogu dlatego, aby zachęcić do robienia klusek śląskich samemu w domu. Dopóki nie spróbowałam myślałam, że to trudne i pracochłonne. Bałam się też, że mi nie wyjdą jak należy. Zawsze wychodzą, spróbujcie :) Poza tym kluski są bezglutenowe więc osoby, które unikają glutenu mogą spokojnie je jeść.
Składniki:
Ugotowane ziemniaki (zwykle wykorzystuję te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę do miski. Możemy również ugotować ziemniaki w tym samym dniu ale trzeba je ostudzić i odparować.
Przeciśnięte ziemniaki wyrównujemy w misce i wybieramy na bok 1/4 ziemniaków. W to puste miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną.
Wyjęte ziemniaki dodajemy znów do miski, wbijamy jajko, dodajemy soli i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, robimy kulki, spłaszczamy i robimy dziurkę na środku. Układamy na płaskiej powierzchni posypanej mąką ziemniaczaną. Ja najczęściej układam na talerzach, z których potem łatwo mi się wrzuca kluski do wody. Możemy także układać je na stolnicy.
Zagotowujemy wodę z solą. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia ( 3-5 minut).
Podajemy do obiadu z masełkiem lub sosem.
Składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana według przepisu poniżej
- jajko
- płaska łyżeczka soli
Ugotowane ziemniaki (zwykle wykorzystuję te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę do miski. Możemy również ugotować ziemniaki w tym samym dniu ale trzeba je ostudzić i odparować.
Przeciśnięte ziemniaki wyrównujemy w misce i wybieramy na bok 1/4 ziemniaków. W to puste miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną.
Wyjęte ziemniaki dodajemy znów do miski, wbijamy jajko, dodajemy soli i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, robimy kulki, spłaszczamy i robimy dziurkę na środku. Układamy na płaskiej powierzchni posypanej mąką ziemniaczaną. Ja najczęściej układam na talerzach, z których potem łatwo mi się wrzuca kluski do wody. Możemy także układać je na stolnicy.
Zagotowujemy wodę z solą. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia ( 3-5 minut).
Podajemy do obiadu z masełkiem lub sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz