Mięso oferowane w sklepach jest coraz gorszej jakości - chemiczne, faszerowane szkodliwymi substancjami. Dlatego być może warto czasem sięgnąć po bezmięsne wersje niektórych dań. Dziś pulpety z kaszy połączone z twarogiem :) Spróbujcie, może warto :) Przekonajcie się sami.
Składniki:
Wykonanie:
Kaszę gotujemy i studzimy. Mieszamy ją z serem, jajkiem, mąką i przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Formujemy małe kulki.
Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy ją w bulionie. Gdy trochę zmięknie wkładamy pulpety i gotujemy 15 minut.
Podajemy z ulubioną sałatką np. z liści szpinaku.
Pulpety z kaszy jęczmiennej z twarogiem |
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 100 g sera białego
- jajko
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 duża marchewka
- majeranek
- sól, pieprz
- szklanka bulionu
- plus sałatka (liście szpinaku, oliwki, feta, śmietana, świeży koperek, sól, pieprz)
Wykonanie:
Kaszę gotujemy i studzimy. Mieszamy ją z serem, jajkiem, mąką i przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Formujemy małe kulki.
Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy ją w bulionie. Gdy trochę zmięknie wkładamy pulpety i gotujemy 15 minut.
Podajemy z ulubioną sałatką np. z liści szpinaku.
Pulpety z kaszy jęczmiennej z twarogiem |
Pulpety z kaszy jęczmiennej z twarogiem |
Komentarze
Prześlij komentarz