Ta szarlotka jest prawdopodobnie najłatwiejszą do wykonania a jednocześnie jedną z najpyszniejszych jakie jadłam. Jabłka wystarczy obrać i pokroić w ćwiartki, a przygotowanie ciasta też nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, a zapewniam, że zagości w waszych domach na stałe :)
Szarlotka z ćwiartkami jabłek - wyśmienita |
Składniki:
- 6 jabłek
- 2,5 szklanki mąki (mieszana zwykła z razową - patrz tutaj)
- 200 gram masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 200 gram serka waniliowego typu Danio
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika
- dżem wiśniowy
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, łyżkę cukru, masło, serek i śmietanę zagniatamy na ciasto. Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy pierwszą i wykładamy do blaszki na papier. Na ciasto wykładamy po łyżeczce dżemu w równych odstępach ( w tym przypadku 12), a dżem otulamy ćwiartkami jabłek jak na zdjęciu poniżej. Posypujemy cukrem wymieszanym z przyprawą piernikową i przykrywamy drugą połówką rozwałkowanego ciasta. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Szarlotka z ćwiartkami jabłek - wyśmienita |
Szarlotka z ćwiartkami jabłek - wyśmienita |
Komentarze
Prześlij komentarz