Szarlotka z ćwiartkami jabłek - wyśmienita

     Ta szarlotka jest prawdopodobnie najłatwiejszą do wykonania a jednocześnie jedną z najpyszniejszych jakie jadłam. Jabłka wystarczy obrać i pokroić w ćwiartki, a przygotowanie ciasta też nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, a zapewniam, że zagości w waszych domach na stałe :)

Szarlotka z ćwiartkami jabłek - wyśmienita
 Składniki:
  • 6 jabłek
  • 2,5 szklanki mąki (mieszana zwykła z razową - patrz tutaj)
  • 200 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 gram serka waniliowego typu Danio
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • dżem wiśniowy
Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, łyżkę cukru, masło, serek i śmietanę zagniatamy na ciasto. Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy pierwszą i wykładamy do blaszki na papier. Na ciasto wykładamy po łyżeczce dżemu w równych odstępach ( w tym przypadku 12), a dżem otulamy ćwiartkami jabłek jak na zdjęciu poniżej. Posypujemy cukrem wymieszanym z przyprawą piernikową i przykrywamy drugą połówką rozwałkowanego ciasta. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Szarlotka z ćwiartkami jabłek - wyśmienita



Szarlotka z ćwiartkami jabłek - wyśmienita
Będzie smacznie :)

Tutaj wydrukujecie przepis :)

Komentarze