Cukier z naturalną wanilią - dlaczego warto go używać?

     Cukier waniliowy mylony jest często z popularnym cukrem wanilinowym. Kilka lat temu zdałam sobie sprawę z tej subtelnej różnicy w postaci jednej literki "n" natomiast ogromnej różnicy w zawartości.

Cukier z naturalną wanilią - dlaczego warto go używać?

Wanilina (składnik cukru wanilinowego) to związek chemiczny uzyskiwany w procesie eliminacji ligniny podczas produkcji papieru. Znajduje się w rejestrze niebezpiecznych środków chemicznych. Wiele opinii wskazuje na to, że może ona wywołać podrażnienia skóry, egzemę i zapalenie skóry.
Nie wiem jak Was ale mnie to nie zachęca ;)


Natomiast prawdziwa wanilia ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm:
  • pomaga w odchudzaniu, gdyż likwiduje uczucie głodu
  • wąchanie lasek wanilii pomaga w zasypianiu i niweluje stres
  • działa rozkurczowo
  • przeciwzapalnie
  • wspomaga pracę żołądka
  • jest przeciwutleniaczem czyli ma działanie antynowotworowe
  • oraz opóźniające procesy starzenia się (również skóry)
 Znając takie dane czy naprawdę trzeba się jeszcze zastanawiać co powinniśmy wybrać ;)

Obecnie na rynku jest duży wybór cukrów z prawdziwą wanilią. Są one droższe od cukrów wanilinowych ale jest to zrozumiałe, gdyż wanilia jest bardzo drogą przyprawą. Taki cukier możemy już kupić za ok 2,5 - 5 zł. Sądzę, że możemy sobie pozwolić na taki wydatek znając korzyści wanilii dla naszego organizmu.

Cukier z naturalną wanilią - dlaczego warto go używać?

Możemy również sami zrobić w domu cukier waniliowy. Potrzebujemy laskę wanilii oraz drobny cukier do wypieków. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ziarenka które mieszamy z naszym cukrem. Wkładamy całość do szczelnego pojemnika i dokładamy do środka pozostałą laskę.

Cukier z naturalną wanilią - dlaczego warto go używać?



Źródło:
https://portal.abczdrowie.pl/wanilia-pochodzenie-wlasciwosci-dzialanie



Komentarze