Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc więc pora pomyśleć jakie ciasta będziemy przygotowywać :) Pewnie jakieś mazurki i serniki ale oczywiście obowiązkowo babka. Ja w tym roku taką będę robiła. A może Wy też się skusicie? Jest naprawdę pyszna :)
Składniki:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki łyżką. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz całe jajka. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, często je mieszając, aby nie zagrzało się zbyt mocno. Wlewamy je do pozostałych składników i mieszamy.
Formę na babkę natłuszczamy olejem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy ciasto.
Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na termoobiegu.
Babkę wyciągamy z formy dopiero jak ostygnie. Dla niecierpliwych takich jak ja ostrzegam, że próba wydostania jej z formy za wcześnie może ją rozczłonkować ;)
Wilgotna babka z dodatkiem mąki razowej i miodu. Pyszna. |
Składniki:
- 1 szklanka mąki (miks tortowej i razowej)
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
- 180 gram masła
- skórka i sok z połowy cytryny
- pól szklanki cukru trzcinowego
- pół szklanki miodu
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce mieszamy wszystkie suche składniki łyżką. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz całe jajka. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, często je mieszając, aby nie zagrzało się zbyt mocno. Wlewamy je do pozostałych składników i mieszamy.
Formę na babkę natłuszczamy olejem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy ciasto.
Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na termoobiegu.
Babkę wyciągamy z formy dopiero jak ostygnie. Dla niecierpliwych takich jak ja ostrzegam, że próba wydostania jej z formy za wcześnie może ją rozczłonkować ;)
Wilgotna babka z dodatkiem mąki razowej i miodu. Pyszna. |
Wilgotna babka z dodatkiem mąki razowej i miodu. Pyszna. |
Wilgotna babka z dodatkiem mąki razowej i miodu. Pyszna. |
Też robiłam babkę na miodzie zamiast cukru. Pycha 😃 dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaakceptowanie przepisu :) Zawsze uważałam babki za nudne ciasta - nic się tam nie dzieje, ale ta babka wyszła mi po prostu pyszna. Piekłam ją 4 razy w ciągu 2 tygodni ;) Polecam
Usuń