Pufki to mój ulubiony obiad z dzieciństwa. Ten smak jest jak powrót do domu rodzinnego. Jest to obiad łatwy do zrobienia a smakuje i małym i dużym głodomorkom :)
Nazwa pufki z pewnością nie jest fachowym określeniem tego dania. Moja mama tak to nazywała i nie wyobrażam sobie inaczej nazywać to danie :) Nie są to typowe knedle, gdyż w składzie nie ma w ogóle ziemniaków. Ciasto to w głównej mierze ser biały z dodatkiem mąki i żółtek.
Jeśli raz spróbujecie to danie to na pewno będziecie do niego wracać :)
Składniki (wychodzi 6 kulek):
Ser przeciskamy przez praskę (ewentualnie przez maszynkę do mięsa). Wbijamy żółtka, dodajemy mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy rulon i dzielimy na 6 krążków. Na każdy krążek nakładamy po 2 truskawki lub po jednej śliwce bez pestki. Tworzymy kule z owocem w środku.
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy nasze pufki na gotującą się wodę. Od wypłynięcia gotujemy 15 minut.
W międzyczasie roztapiamy masło na patelni. Możemy dodać do niego bułkę tartą i trochę ją podsmażyć. Odcedzone pufki polewamy masłem (z bułką lub bez) i posypujemy cukrem.
Będzie smacznie :)
Propozycje podania:
Nazwa pufki z pewnością nie jest fachowym określeniem tego dania. Moja mama tak to nazywała i nie wyobrażam sobie inaczej nazywać to danie :) Nie są to typowe knedle, gdyż w składzie nie ma w ogóle ziemniaków. Ciasto to w głównej mierze ser biały z dodatkiem mąki i żółtek.
Jeśli raz spróbujecie to danie to na pewno będziecie do niego wracać :)
Pufki (knedle serowe z owocami) |
Składniki (wychodzi 6 kulek):
- 500 g sera białego
- 3 żółtka
- 6 łyżek mąki
- szczypta soli
- truskawki lub śliwki (świeże lub mrożone)
- masło (2-3 łyżki)
- cukier (do smaku)
- opcjonalnie: bułka tarta, wiśnie w konfiturze
Ser przeciskamy przez praskę (ewentualnie przez maszynkę do mięsa). Wbijamy żółtka, dodajemy mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy rulon i dzielimy na 6 krążków. Na każdy krążek nakładamy po 2 truskawki lub po jednej śliwce bez pestki. Tworzymy kule z owocem w środku.
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy nasze pufki na gotującą się wodę. Od wypłynięcia gotujemy 15 minut.
W międzyczasie roztapiamy masło na patelni. Możemy dodać do niego bułkę tartą i trochę ją podsmażyć. Odcedzone pufki polewamy masłem (z bułką lub bez) i posypujemy cukrem.
Będzie smacznie :)
Propozycje podania:
- z masłem i cukrem
- z masłem, bułką tartą i cukrem
- z wiśniami konfiturze
Pufki (knedle serowe z owocami) |
Pufki (knedle serowe z owocami) |
Pufki (knedle serowe z owocami) |
Komentarze
Prześlij komentarz