Ciasto jogurtowe z owocami (wiśniami)

     Dziś proponuję proste, ucierane ciasto na bazie jogurtu z owocami sezonowymi. Ostatnio często gości na moim stole, bo robi się je błyskawicznie. Jest pyszne i możemy użyć do niego owoców wedle uznania: tych, które najbardziej lubimy lub tych, które akurat posiadamy  :)
Ja chyba najczęściej robię je z moimi domowymi wiśniami w żelu (patrz tutaj) bo jest przepyszne :)

Ciasto jogurtowe z owocami (wiśniami)


Składniki:
  • 3 jajka
  • szklanka cukru brązowego
  • 2 szklanki mąki mieszanej (miks białej i razowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kubek 350 g jogurtu waniliowego
  • 120 g masła roztopionego
  • owoce (wiśnie w żelu, wiśnie świeże, jabłka, czereśnie, borówki)
Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem.

Masło krótko roztapiamy na małej patelni lub w rondelku aby nie nabrało zbyt dużej temperatury.

Do ubitych jajek dodajemy wszystkie składniki suche oraz jogurt i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy roztopione masło i znów całość mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Na ciasto wrzucamy owoce.

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach na termoobiegu.

Dziś użyłam wiśni w żelu, które robię na zimę. Został mi ostatni słoiczek z tamtego, który chciałam zużyć, gdyż zrobiłam już nowe na ten sezon.

Możemy użyć również świeżych owoców np. borówek leśnych lub amerykańskich, czereśni pozbawionych pestek, świeżych wydrylowanych wiśni, rabarbaru lub tartych jabłek.

Owoce takie jak wiśnie czy borówki wpadają nam do ciasta i możemy piec ciasto na termoobiegu. W przypadku jabłek ścieranych na tarce zostają one na wierzchu ciasta i jest ryzyko, że nie przykryte nam się przypalą na termoobiegu. Dlatego przez pierwsze 15 minut włączam termoobieg a potem już tylko grzanie od dołu.

Ciasto jogurtowe z owocami (wiśniami)





Ciasto jogurtowe z owocami (wiśniami)




Komentarze