Dynia w kuchni? Jeszcze do niedawna u mnie nie istniała. W domu rodzinnym, w kuchni mojej mamy nie było tradycji wykorzystania tego warzywa. A tu proszę deser z dyni :) Babeczki wychodzą pyszne, pachnące i o pięknym kolorze. Mniam :)
Składniki na ciasto:
Wykonanie:
Dynię pozbawioną pestek kroimy ze skórką na kawałki. Półkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kawałki dyni. Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopniach do miękkości (sprawdzamy widelcem). Po ostudzeniu blendujemy na gładką masę.
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy cynamon, gałkę, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Cały czas trzymając na ogniu dodajemy mus z dyni i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Zestawiamy z ognia i po kolei dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Ciasto nakładamy do papierków na muffinki włożonych do blaszki. Możemy również piec w silikonowych foremkach.
W misce mieszamy kokos z cukrem i cynamonem i posypujemy nim każdą babeczkę.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach na termoobiegu.
Babeczki dyniowe z posypką kokosową. Muffiny z dyni. |
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- szklanka zmiksowanej (pieczonej) dyni
- niepełna szklanka mąki (ja dałam pół na pół pszennej i orkiszowej)
- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- skórka starta z całej cytryny i sok z połowy cytryny
- ekstrakt waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- 50 g wiórków kokosowych
- łyżeczka cukru (może być zwykły lub trzcinowy)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Dynię pozbawioną pestek kroimy ze skórką na kawałki. Półkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kawałki dyni. Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopniach do miękkości (sprawdzamy widelcem). Po ostudzeniu blendujemy na gładką masę.
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy cynamon, gałkę, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Cały czas trzymając na ogniu dodajemy mus z dyni i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Zestawiamy z ognia i po kolei dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Ciasto nakładamy do papierków na muffinki włożonych do blaszki. Możemy również piec w silikonowych foremkach.
W misce mieszamy kokos z cukrem i cynamonem i posypujemy nim każdą babeczkę.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach na termoobiegu.
Babeczki dyniowe z posypką kokosową. Muffiny z dyni. |
Babeczki dyniowe z posypką kokosową. Muffiny z dyni. |
Babeczki dyniowe z posypką kokosową. Muffiny z dyni. |
Komentarze
Prześlij komentarz