Świeże truskawki już się skończyły ale zawsze mamy do dyspozycji te mrożone. I właśnie z takich powstał ten łatwy i szybki do wykonania deser. Smakuje właściwie wszystkim a cukier jest tu ograniczony do minimum. Polecam :)
|
Mus truskawkowy z bitą śmietaną |
Składniki:
- 200 g truskawek mrożonych (lub świeżych w sezonie)
- 1 banan
- ok. 100 ml śmietanki 30%
- cukier puder do smaku ok. 1- 2 łyżeczki
Wykonanie:
Truskawki rozmrażamy (jeśli mamy świeże to myjemy i szypułkujemy). Przekładamy je do wysokiego naczynia, wrzucamy kawałki banana i blendujemy. Gładki mus przelewamy do małych słoiczków, szklanek lub salaterek.
Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy ok. 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy do uzyskania gęstości.
Deserki szprycujemy bitą śmietaną tuż przed podaniem. Możemy ozdobić listkami mięty lub bazylii.
|
Mus truskawkowy z bitą śmietaną |
|
Mus truskawkowy z bitą śmietaną |
|
Mus truskawkowy z bitą śmietaną |
Komentarze
Prześlij komentarz