Mus truskawkowy z bitą śmietaną

     Świeże truskawki już się skończyły ale zawsze mamy do dyspozycji te mrożone. I właśnie z takich powstał ten łatwy i szybki do wykonania deser. Smakuje właściwie wszystkim a cukier jest tu ograniczony do minimum. Polecam :)

Mus truskawkowy z bitą śmietaną


Składniki:
  • 200 g truskawek mrożonych (lub świeżych w sezonie)
  • 1 banan
  • ok. 100 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku ok. 1- 2 łyżeczki  

Wykonanie:

Truskawki rozmrażamy (jeśli mamy świeże to myjemy i szypułkujemy). Przekładamy je do wysokiego naczynia, wrzucamy kawałki banana i blendujemy. Gładki mus przelewamy do małych słoiczków, szklanek lub salaterek.

Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy ok. 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy do uzyskania gęstości.

Deserki szprycujemy bitą śmietaną tuż przed podaniem. Możemy ozdobić listkami mięty lub bazylii.

Mus truskawkowy z bitą śmietaną




Mus truskawkowy z bitą śmietaną




Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Komentarze