Dziś chciałabym Wam zaproponować bardzo prosty deser z wykorzystaniem jabłek, które robimy do szarlotki. Jest to zaskakująco pyszne połączenie - przekonajcie się sami :)
Deser ze smażonymi jabłkami, ciasteczkami i bitą śmietaną |
Składniki: (4 porcje w pękatych szklankach)
- słoik (500 ml) jabłek do szarlotki (przepis tutaj)
- 300 ml śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
- ciastka owsiane (opakowanie)
Niedawno na blogu przedstawiałam przepis na jabłka do szarlotki - przetwory na zimę. Zachęcam zrobić sobie takie weki :) Natomiast jeśli ich nie robiliście to jabłka należy przygotować wg tego przepisu:
Jabłka (ok. 600 gram) myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy je na grubych oczkach razem ze skórką. Najlepiej zrobić to w maszynce (robocie kuchennym) aby się nie namęczyć :)
Wrzucamy jabłka do garnka. Dodajemy 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz pól łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki smażymy mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliły. Gdy uzyskamy konsystencję lekko rozgotowanych jabłek i odparujemy większość soku to odstawiamy jabłka do ostudzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Po 2 minutach dodajemy cukier i ubijamy na bitą śmietanę.
Ciastka kruszymy w rękach do miski.
Tak przygotowane składniki układamy w szklankach lub pucharkach. Na dno dajemy jabłka, na nie wrzucamy pokruszone ciasteczka i przykrywamy bitą śmietaną. Następnie znów jabłka, bita śmietana i na wierzch posypujemy ciasteczkami aby deser prezentował się efektownie :)
Deser ze smażonymi jabłkami, ciasteczkami i bitą śmietaną |
Komentarze
Prześlij komentarz