Próbowałam wiele różnych przepisów na pizze na razowym cieście. Pizza z tego ciasta jest najlepsza. Ciasto należy rozwałkować cienko, wtedy pizza jest lekko chrupiąca, po prostu pyszna :)
Składniki na wierzch można dobrać według upodobań i aktualnych smaków. Ja dziś miałam ochotę na cukinię, fetę i salami.
Składniki na ciasto:
Wykonanie:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w mleku.
Wszystkie składniki na ciasto oraz rozpuszczone drożdże wyrabiamy w misce. Wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy cienko.
Przekładamy ciasto na specjalną blaszkę do pizzy lub na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki i posypujemy przyprawą do grilla. Następnie podsmażamy na teflonowej patelni na bardzo małej ilości oleju.
Ciasto smarujemy równomiernie passatą lub sosem basilico. Nakładamy salami, cukinię, oliwki, kukurydzę. Na koniec posypujemy fetą oraz startymi serami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na termoobiegu. Pieczemy pizzę 15-20 minut obserwując zrumienienie.
Składniki na wierzch można dobrać według upodobań i aktualnych smaków. Ja dziś miałam ochotę na cukinię, fetę i salami.
Pizza na razowym cieście z grillowaną cukinią, fetą, salami i oliwkami |
Składniki na ciasto:
- pól kilograma mąki mieszanej (pszennej białej z razową i żytnią)
- 1 jajko
- pół szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- mała cukinia
- 15-20 oliwek (czarnych i zielonych)
- ok. 20 plasterków salami
- pól puszki kukurydzy
- 100 g sera feta
- słoik 400 g sosu basilico lub innej passaty
- 150-200 g sera mozzarella
- 150 g sera żółtego np gouda
Wykonanie:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w mleku.
Wszystkie składniki na ciasto oraz rozpuszczone drożdże wyrabiamy w misce. Wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy cienko.
Przekładamy ciasto na specjalną blaszkę do pizzy lub na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki i posypujemy przyprawą do grilla. Następnie podsmażamy na teflonowej patelni na bardzo małej ilości oleju.
Ciasto smarujemy równomiernie passatą lub sosem basilico. Nakładamy salami, cukinię, oliwki, kukurydzę. Na koniec posypujemy fetą oraz startymi serami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na termoobiegu. Pieczemy pizzę 15-20 minut obserwując zrumienienie.
Pizza na razowym cieście z grillowaną cukinią, fetą, salami i oliwkami |
Pizza na razowym cieście z grillowaną cukinią, fetą, salami i oliwkami |
Pizza na razowym cieście z grillowaną cukinią, fetą, salami i oliwkami |
Pizza na razowym cieście z grillowaną cukinią, fetą, salami i oliwkami |
Te wszystkie bigi, city, hoty się chowają 😉
OdpowiedzUsuńNo pewnie że tak ;)
Usuń