Ostatnio jestem zwolenniczką sałat, do których dodane jest dużo ziaren. Ich smak jest wtedy wyjątkowy. Dziś proponuję Wam miks sałat z ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Spróbujcie :)
Miks sałat z szynką parmeńską, oliwkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni |
Składniki:
- miks sałat (opakowanie)
- opakowanie szynki parmeńskiej (szwarcwaldzkiej lub innej długo dojrzewającej)
- 10 szt. oliwek zielonych
- 10 szt. oliwek czarnych
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- opcjonalnie parmezan
- sos winegret: 3 łyżki oleju lub oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, łyżeczka ciepłej wody, sól, pieprz
Wykonanie:
Miks sałat myjemy, odsączamy i wrzucamy do miski. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i dorzucamy do sałaty. Dodajemy oliwki.
Słonecznik wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie rumienimy. Wystudzony wrzucamy do sałaty. Pestki dyni dodajemy bezpośrednio do sałaty.
Przygotowujemy sos winegret. Łączymy wszystkie składniki a czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy i dodajemy do sosu.
Sałatę polewamy sosem przed samym podaniem. Mieszamy dokładnie i nakładamy na talerze. Na koniec możemy dodać płatki parmezanu i ozdobić listkiem bazylii.
Miks sałat z szynką parmeńską, oliwkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni |
Miks sałat z szynką parmeńską, oliwkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni |
Komentarze
Prześlij komentarz