Lubię takie obiady, które można przygotować wcześniej i nie trzeba później stać "przy garach" jak przyjdą goście. Jest to jedna z takich propozycji. Mięso przygotowujemy wcześniej a potem wstawiamy do piekarnika i już tylko czekamy aż się upiecze.
Pieczony schab z pieczarkami na selerze |
Składniki:
- 6 kawałków schabu jak na kotlety
- marynata do mięsa (łyżka sosu sojowego, ziołowa mieszanka przypraw do grilla, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz kolorowy)
- olej do smażenia i wysmarowani naczynia żaroodpornego
- 1 duży korzeń selera
- 300-400 g pieczarek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso marynujemy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.
Zamarynowane mięso obsmażamy na patelni do zrumienienia.
Selera obieramy i ścieramy na tarce lub w robocie na grubych oczkach.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy pieczarki na patelnię i podsmażamy na oleju. Po usmażeniu dopiero solimy i przyprawiamy pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na dno wykładamy selera. Następnie dajemy obsmażone mięso, a na wierzch pieczarki. Polewamy oliwą a także podlewamy trochę wodą. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godzinę aż do miękkości mięsa.
Pieczony schab z pieczarkami na selerze |
Komentarze
Prześlij komentarz