Pieczony schab z pieczarkami na selerze


     Lubię takie obiady, które można przygotować wcześniej i nie trzeba później stać "przy garach" jak przyjdą goście. Jest to jedna z takich propozycji. Mięso przygotowujemy wcześniej a potem wstawiamy do piekarnika i już tylko czekamy aż się upiecze.

Pieczony schab z pieczarkami na selerze

Składniki:
  • 6 kawałków schabu jak na kotlety
  • marynata do mięsa (łyżka sosu sojowego, ziołowa mieszanka przypraw do grilla, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz kolorowy)
  • olej do smażenia i wysmarowani naczynia żaroodpornego 
  • 1 duży korzeń selera
  • 300-400 g pieczarek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso marynujemy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.

Zamarynowane mięso obsmażamy na patelni do zrumienienia.

Selera obieramy i ścieramy na tarce lub w robocie na grubych oczkach.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy pieczarki na patelnię i podsmażamy na oleju. Po usmażeniu dopiero solimy i przyprawiamy pieprzem.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na dno wykładamy selera. Następnie dajemy obsmażone mięso, a na wierzch pieczarki. Polewamy oliwą a także podlewamy trochę wodą. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godzinę aż do miękkości mięsa.


Pieczony schab z pieczarkami na selerze

Komentarze