Przychodzi taki czas w życiu człowieka że wracamy do tradycji. U mnie ten czas nastał w tym roku w sferze kulinarnej. Nauczyłam się robić krokiety, łazanki, tradycyjne zupy i ciasta takie jak szarlotka. Przyszła kolej na surówki - w końcu Surówko :)
Dzisiaj macie okazję zapoznać się z przepisem na tradycyjną w moim domu rodzinnym surówkę z kiszonej kapusty.
Surówka z kiszonej kapusty do obiadu |
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 jabłka
- 1-2 marchewki
- mała cebula czerwona
- pęczek natki pietruszki
- łyżka cukru
- 2-3 łyżki oleju (oliwy)
- sól, pieprz
Kapustę kiszoną lekko odciskamy jeśli ma dużo soku.
Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w kosteczkę, solimy i wygniatamy w ręce żeby zmiękła.
Natkę drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i olejem do smaku.
Dobrze smakuje do mięsa lub ryby. Możemy również zajadać ją solo :)
Surówka z kiszonej kapusty do obiadu |
Komentarze
Prześlij komentarz