Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą

     To danie urodziło się w mojej głowie dzięki mojej sąsiadce Agacie. A Agatę i jej męża poznaliśmy z mężem na wycieczce na wyspie Rodos. Trzeba było odbyć podróż na półtora tysiąca kilometrów aby poznać sąsiadów z bloku obok ;) Ale wracając do dania, Agata zrobiła dla mnie któregoś dnia mini pizzerinki na cukinii. Posmakowały mi one tak bardzo, że postanowiłam stworzyć danie nimi inspirowane :)

Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą


Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • opakowanie boczku w cienkich plasterkach (opcjonalnie szynki długodojrzewającej)
  • 10 zielonych oliwek
  • 1/3 kostki fety
  • mozzarella biała (ewentualnie wędzona)
  • zioła włoskie (patrz tutaj)
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Umytą cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na dno naczynia.
Oliwki kroimy w plasterki i wrzucamy na cukinię.
Fetę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na cukinię.
Posypujemy przyprawami.
Boczek (szynkę) układamy tak aby przykryć cukinię z fetą i oliwkami.
Układamy kolejną warstwę cukinii. Całość posypujemy ziołami włoskimi i polewamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy na termoobiegu do 200 stopni.
Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut.
Mozzarellę kroimy w plasterki lub kosteczkę.
Po 15 minutach wyciągamy naczynie z piekarnika i układamy mozzarellę na cukinię. Ponownie zapiekamy ok. 10 minut.

Danie możemy podać z ryżem lub kaszą na obiad. Możemy również zaserwować je jako przekąskę lub kolację z upieczonymi rulonikami ciasta francuskiego.


Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą




Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą




Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą




Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą

Komentarze