To danie urodziło się w mojej głowie dzięki mojej sąsiadce Agacie. A Agatę i jej męża poznaliśmy z mężem na wycieczce na wyspie Rodos. Trzeba było odbyć podróż na półtora tysiąca kilometrów aby poznać sąsiadów z bloku obok ;) Ale wracając do dania, Agata zrobiła dla mnie któregoś dnia mini pizzerinki na cukinii. Posmakowały mi one tak bardzo, że postanowiłam stworzyć danie nimi inspirowane :)
Składniki:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Umytą cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na dno naczynia.
Oliwki kroimy w plasterki i wrzucamy na cukinię.
Fetę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na cukinię.
Posypujemy przyprawami.
Boczek (szynkę) układamy tak aby przykryć cukinię z fetą i oliwkami.
Układamy kolejną warstwę cukinii. Całość posypujemy ziołami włoskimi i polewamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy na termoobiegu do 200 stopni.
Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut.
Mozzarellę kroimy w plasterki lub kosteczkę.
Po 15 minutach wyciągamy naczynie z piekarnika i układamy mozzarellę na cukinię. Ponownie zapiekamy ok. 10 minut.
Danie możemy podać z ryżem lub kaszą na obiad. Możemy również zaserwować je jako przekąskę lub kolację z upieczonymi rulonikami ciasta francuskiego.
Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą |
Składniki:
- 2 małe cukinie
- opakowanie boczku w cienkich plasterkach (opcjonalnie szynki długodojrzewającej)
- 10 zielonych oliwek
- 1/3 kostki fety
- mozzarella biała (ewentualnie wędzona)
- zioła włoskie (patrz tutaj)
- oliwa
- sól, pieprz
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Umytą cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na dno naczynia.
Oliwki kroimy w plasterki i wrzucamy na cukinię.
Fetę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na cukinię.
Posypujemy przyprawami.
Boczek (szynkę) układamy tak aby przykryć cukinię z fetą i oliwkami.
Układamy kolejną warstwę cukinii. Całość posypujemy ziołami włoskimi i polewamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy na termoobiegu do 200 stopni.
Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut.
Mozzarellę kroimy w plasterki lub kosteczkę.
Po 15 minutach wyciągamy naczynie z piekarnika i układamy mozzarellę na cukinię. Ponownie zapiekamy ok. 10 minut.
Danie możemy podać z ryżem lub kaszą na obiad. Możemy również zaserwować je jako przekąskę lub kolację z upieczonymi rulonikami ciasta francuskiego.
Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą |
Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą |
Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą |
Cukinia z boczkiem, fetą i oliwkami zapiekana z mozzarellą |
Komentarze
Prześlij komentarz