Filet z kurczaka z ziołami pieczony w folii w towarzystwie gotowanych ziemniaków z marchewką

     Dziś propozycja na aromatyczne, pachnące ziołami piersi kurczaka z piekarnika. Do tego ziemniaczki z marchewką ugotowane wraz z zielem angielskim i liściem laurowym przyprawione kurkumą. Pyszny i łatwy do przygotowania obiad.

Filet z kurczaka z ziołami pieczony w folii w towarzystwie gotowanych ziemniaków z marchewką

Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • marynata do mięsa (oliwa, ziołowa przyprawa do kurczaka, sos sojowy, sól, pieprz)
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 6 ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • przyprawy do gotowania warzyw (kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, sól)
  • przykładowe dodatki: zielona sałata ze śmietaną, ogórki konserwowe, grzybki marynowane

Wykonanie:

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Możemy również użyć woreczków do pieczenia. Dodajemy marynatę i zawijamy luźno. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie dodajemy do mięsa obrany czosnek i gałązki rozmarynu.  Pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez około pół godziny.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Gotujemy do miękkości w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i kurkumą przyprawione do smaku solą.

Upieczone mięso i ugotowane warzywa podajemy z ulubionymi przystawkami (u mnie zielona sałata).



Filet z kurczaka z ziołami pieczony w folii w towarzystwie gotowanych ziemniaków z marchewką




Filet z kurczaka z ziołami pieczony w folii w towarzystwie gotowanych ziemniaków z marchewką

Komentarze