Tuńczyk bardzo dobre komponuje się z ryżem. Dziś w połączeniu z cukinią i marchewką tworzy pyszne, dietetyczne danie. Zamiast ryżu białego możemy użyć brązowego a będzie jeszcze zdrowiej.
Składniki:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy marchewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do posmażonej marchewki. Możemy lekko podlać wodą.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy do patelnię gdy warzywa będą miękkie. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.
Ugotowany ryż nakładamy na talerz, a na to warzywa z tuńczykiem. Posypujemy natką i polewamy olejem lnianym.
Składniki:
- 2 porcje ryżu
- tuńczyk w sosie własnym
- duża cukinia
- duża marchewka
- zioła prowansalskie
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia
- olej do polania dania np. lniany
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy marchewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do posmażonej marchewki. Możemy lekko podlać wodą.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy do patelnię gdy warzywa będą miękkie. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.
Ugotowany ryż nakładamy na talerz, a na to warzywa z tuńczykiem. Posypujemy natką i polewamy olejem lnianym.
Komentarze
Prześlij komentarz