Nowy rok i nowe postanowienia. Zapewne wszyscy będziemy się odchudzać :) Zupy są dobrym sposobem na zdrowe i mniej kaloryczne posiłki. Na początek proponuję zupę krem z białych warzyw z nutą gałki muszkatołowej. Spróbujcie :)
Zupa krem z białych warzyw |
Składniki:
- 1 seler (korzeń)
- 3 pietruszki
- 5-6 ziemniaków
- cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 3 domowe kostki rosołowe (patrz tutaj) lub litr bulionu
- słonecznik do posypania
- opcjonalnie pesto, smażony boczek jako dodatki
Wykonanie:
Warzywa obieramy i myjemy.
Cebulę kroimy w kosteczkę. W garnku na zupę roztapiamy masło i przysmażamy cebulę.
Selera i pietruszkę kroimy w kawałki (mogą być większe bo potem je zmiksujemy) i wrzucamy na cebulę. Przyprawiamy i chwilę podsmażamy.
Zalewamy (tak aby przykryło warzywa) przegotowaną wodą plus domowe kostki rosołowe lub ugotowanym bulionem. Gotujemy aż warzywa lekko zmiękną.
W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu (najlepiej jak zupa trochę przestygnie) miksujemy ją na krem.
Podgrzaną zupę podajemy z podprażonym na suchej patelni słonecznikiem oraz pesto lub boczkiem.
Zupa krem z białych warzyw |
Komentarze
Prześlij komentarz