Od pewnego czasu robię wszystko, aby ograniczyć ilość cukru w swojej
diecie choć jest to bardzo trudne. Dlatego też kombinuję i próbuję tworzyć
desery bez cukru a dodatkowo też bez glutenu. To ciasto bardzo smakowało
moim koleżankom z pracy więc chyba jestem na dobrej drodze ;)
Składniki na ciasto:
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski. Przy pomocy ręki (najlepiej w rękawiczce) zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem formę na tartę wychodząc trochę na boki.
Pieczemy do zrumienienia 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na początku na termoobiegu a pod koniec pieczenia tylko grzanie z dołu.
Masło rozpuszczamy w rondelku ale tak żeby się nie zagotowało. Wsypujemy erytrol i mieszamy trzepaczką a następnie kakao i nadal mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko i cały czas mieszamy trzepaczką. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zgęstnienia.
Polewę dajemy na przestudzone ciasto i ozdabiamy je orzechami/owocami/bakaliami. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki (100 g kokosowej, 50 g ryżowej, 50 g jaglanej)
- 100 g masła
- 2 łyżki erytrolu
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 3 kopiate łyżki masła
- 3 łyżki erytrolu
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka (lub 2 łyżki mleczka kokosowego i 2 łyżki wody)
- ulubione owoce
- różne orzechy, ziarna, bakalie
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski. Przy pomocy ręki (najlepiej w rękawiczce) zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem formę na tartę wychodząc trochę na boki.
Pieczemy do zrumienienia 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na początku na termoobiegu a pod koniec pieczenia tylko grzanie z dołu.
Masło rozpuszczamy w rondelku ale tak żeby się nie zagotowało. Wsypujemy erytrol i mieszamy trzepaczką a następnie kakao i nadal mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko i cały czas mieszamy trzepaczką. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zgęstnienia.
Polewę dajemy na przestudzone ciasto i ozdabiamy je orzechami/owocami/bakaliami. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz