To ciasto nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi. Moja mama zawsze je wtedy robiła. Kokosowo-makowy spód jest niezwykle lekki, masa nie jest mdła dzięki ananasom i galaretce a delicje dodają finezji temu ciastu. Koniecznie wypróbujcie :)
Składniki na ciasto:
Wykonanie:
Ubijamy białka dodając po trochu cukier. Po ubiciu dodajemy kokos oraz mak i dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut do zrumienienia.
Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy budynie i ok. 1/3 szklanki mleka. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem.
Resztę mleka zagotowujemy i dolewamy nasze żółtka z budyniami. Gotujemy tak jak budyń do zgęstnienia.
Ucieramy masło i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Na końcu łączymy z zimną ale płynną galaretką rozpuszczoną w połowie szklanki wody.
Ananasy kroimy w kosteczkę i dobrze odsączone łączymy z kremem.
Na wystudzone ciasto wykładamy krem a na wierzch układamy delicje maczane w soku z ananasów (opcjonalnie z dodatkiem alkoholu).
Na delicje wylewamy lekko ścięte galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Składniki na ciasto:
- 200 g cukru
- 9 białek
- 200 g maku
- 200 g kokosu
- pół litra mleka
- 9 żółtek
- 6 łyżek cukru
- cały budyń śmietankowy i kopiata łyżka z drugiego
- 200 g masła
- puszka ananasów
- 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w połowie szklanki wody)
- 2 galaretki na wierzch (rozpuszczone w 3 szklankach wody)
- duża paczka delicji
- sok z ananasów (opcjonalnie alkohol)
Wykonanie:
Ubijamy białka dodając po trochu cukier. Po ubiciu dodajemy kokos oraz mak i dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut do zrumienienia.
Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy budynie i ok. 1/3 szklanki mleka. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem.
Resztę mleka zagotowujemy i dolewamy nasze żółtka z budyniami. Gotujemy tak jak budyń do zgęstnienia.
Ucieramy masło i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Na końcu łączymy z zimną ale płynną galaretką rozpuszczoną w połowie szklanki wody.
Ananasy kroimy w kosteczkę i dobrze odsączone łączymy z kremem.
Na wystudzone ciasto wykładamy krem a na wierzch układamy delicje maczane w soku z ananasów (opcjonalnie z dodatkiem alkoholu).
Na delicje wylewamy lekko ścięte galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz