Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym ze szczypiorkiem w sosie śmietanowym

     Nieodłączną przekąską kojarzącą mi się ze Świętami Wielkanocnymi są jajka faszerowane. Moja mama robi najlepsze a to jest właśnie ten przepis :)



Składniki:
  • 5 jajek
  • 100 g szynki konserwowej
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2 pęczki szczypiorku
  • mały kubek śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu przekrawamy na połówki i wyciągamy żółtka. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobna kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy.
Do miski wkładamy żółtka, szynkę, ogórki i połowę szczypiorku. Mieszamy wszystko dokładnie. Takim farszem wypełniamy połówki jajek.
Sos przygotowujemy ze śmietany, majonezu, musztardy oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

Jajka polewamy sosem przed samym podaniem i posypujemy po wierzchu pozostałym szczypiorkiem.






Komentarze