Nieodłączną przekąską kojarzącą mi się ze Świętami Wielkanocnymi są jajka faszerowane. Moja mama robi najlepsze a to jest właśnie ten przepis :)
Składniki:
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu przekrawamy na połówki i wyciągamy żółtka. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobna kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy.
Do miski wkładamy żółtka, szynkę, ogórki i połowę szczypiorku. Mieszamy wszystko dokładnie. Takim farszem wypełniamy połówki jajek.
Sos przygotowujemy ze śmietany, majonezu, musztardy oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka polewamy sosem przed samym podaniem i posypujemy po wierzchu pozostałym szczypiorkiem.
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g szynki konserwowej
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 pęczki szczypiorku
- mały kubek śmietany
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu przekrawamy na połówki i wyciągamy żółtka. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobna kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy.
Do miski wkładamy żółtka, szynkę, ogórki i połowę szczypiorku. Mieszamy wszystko dokładnie. Takim farszem wypełniamy połówki jajek.
Sos przygotowujemy ze śmietany, majonezu, musztardy oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka polewamy sosem przed samym podaniem i posypujemy po wierzchu pozostałym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz