Mazurek wielkanocny z orzechami i czekoladowymi jajkami

     Wielkanoc coraz bliżej. Niestety nie będą to tradycyjne, rodzinne święta, ale jakoś musimy to przetrwać. Postarajmy się przynajmniej z domownika stworzyć uroczystą atmosferę. Pomoże nam w tym przygotowanie tradycyjnych potraw i deserów. Nieodłącznym elementem Świąt Wielkiej Nocy są mazurki. Poniżej bardzo łatwy przepis na pysznego mazurka, z którym każdy sobie poradzi :)




Składniki na ciasto:
plus:
  • mleko w puszce (zagęszczone, słodzone, gotowane)
  • miks orzechów (włoskie, ziemne, laskowe, płatki migdałów itp.)
  • mini jajka czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i siekamy, a następnie krótko zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem blaszkę wychodząc trochę na boki. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie pieczemy ciasto  30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto chłodzimy. Następnie nakładamy na nie naszą "krówkę" (gotowane mleko zagęszczone) i dekorujemy orzechami oraz czekoladowymi jajkami. Ciasto najlepiej się kroi i smakuje na następny dzień.


Komentarze