Wielkanoc coraz bliżej. Niestety nie będą to tradycyjne, rodzinne święta, ale jakoś musimy to przetrwać. Postarajmy się przynajmniej z domownika stworzyć uroczystą atmosferę. Pomoże nam w tym przygotowanie tradycyjnych potraw i deserów. Nieodłącznym elementem Świąt Wielkiej Nocy są mazurki. Poniżej bardzo łatwy przepis na pysznego mazurka, z którym każdy sobie poradzi :)
Składniki na ciasto:
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i siekamy, a następnie krótko zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem blaszkę wychodząc trochę na boki. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto chłodzimy. Następnie nakładamy na nie naszą "krówkę" (gotowane mleko zagęszczone) i dekorujemy orzechami oraz czekoladowymi jajkami. Ciasto najlepiej się kroi i smakuje na następny dzień.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki (miks białej i razowej)
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki zimnej wody
- mleko w puszce (zagęszczone, słodzone, gotowane)
- miks orzechów (włoskie, ziemne, laskowe, płatki migdałów itp.)
- mini jajka czekoladowe do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i siekamy, a następnie krótko zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem blaszkę wychodząc trochę na boki. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto chłodzimy. Następnie nakładamy na nie naszą "krówkę" (gotowane mleko zagęszczone) i dekorujemy orzechami oraz czekoladowymi jajkami. Ciasto najlepiej się kroi i smakuje na następny dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz