Sezon grillowy czas zacząć, gdyż zbliża się tak zwany długi weekend majowy. Tylko, że w tym roku jest naprawdę krótki a poza tym wiadomo - wirus panujący na świecie. Dlatego teraz szczególnie powinniśmy zadbać o naszą odporność i wzmacniać ją zdrową dietą. Warto jeść dużo warzyw a tradycyjną kiełbaskę czy karkówkę urozmaicić kolorową, pyszna porcją warzyw. Dobrze przyprawione i wcześniej zamarynowane warzywne szaszłyki są
znakomite na grilla. Zjedzcie 2-3 takie szaszłyki a do tego jedną porcję mięsa
(jeśli nie możecie się oprzeć) a będzie to zdrowsza - fit wersja grilla
;)
Składniki: (na 5 szaszłyków)
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy. Cukinie kroimy na grubsze talarki. Większe ogonki od pieczarek urywamy. Paprykę kroimy na szerokie paski.
Przygotowane warzywa nabijamy na patyczki tak aby pomidorki raczej znalazły się w środku. Papryka na końcach dobrze trzyma całość w ryzach :)
Układamy szaszłyki w prostokątnym naczyniu i polewamy oliwą oraz posypujemy przyprawami. Marynujemy co najmniej 2 godziny w lodówce a następnie grillujemy :)
Składniki: (na 5 szaszłyków)
- 10 pieczarek
- mała cukinia
- pól papryki
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- zioła włoskie (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka)
- lub własna mieszanka przyprawy grillowej
- oliwa
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy. Cukinie kroimy na grubsze talarki. Większe ogonki od pieczarek urywamy. Paprykę kroimy na szerokie paski.
Przygotowane warzywa nabijamy na patyczki tak aby pomidorki raczej znalazły się w środku. Papryka na końcach dobrze trzyma całość w ryzach :)
Układamy szaszłyki w prostokątnym naczyniu i polewamy oliwą oraz posypujemy przyprawami. Marynujemy co najmniej 2 godziny w lodówce a następnie grillujemy :)
Komentarze
Prześlij komentarz