Tarta z orzechami pekan i masą kajmakową

     Jakie ciasto planujecie na weekend majowy? Mi się marzy typowe amerykańskie pekan pie, które jadłam już prawie 20 lat temu w USA. Ta tarta to moja próba odtworzenia tamtego smaku i powiem, że nawet całkiem udana :) Oceńcie sami.



Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g otrębów
  • 100 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 5-6 łyżek zimnej wody

Składniki na masę:
  • 3 jajka
  • 60 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • puszka masy kajmakowej

plus 200 g orzechów pekan


Wykonanie:
 
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i siekamy, a następnie krótko zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem blaszkę wychodząc trochę na boki. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto chłodzimy.

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy śmietankę oraz masę kajmakową i mieszamy dokładnie. Masło roztapiany w rondelku ciągle mieszając aby nie zagrzało się za bardzo. Lekko ostudzone masło wlewamy cienkim strumieniem do masy, którą cięgle mieszamy trzepaczką.

Orzechy prażymy na suchej patelni.

Na upieczone ciasto wykładamy 2/3 orzechów i zalewamy masą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pół godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu dekorujemy ciasto pozostały orzechami.



Komentarze