Jakie ciasto planujecie na weekend majowy? Mi się marzy typowe amerykańskie pekan pie, które jadłam już prawie 20 lat temu w USA. Ta tarta to moja próba odtworzenia tamtego smaku i powiem, że nawet całkiem udana :) Oceńcie sami.
Składniki na ciasto:
Składniki na masę:
plus 200 g orzechów pekan
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i siekamy, a następnie krótko zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem blaszkę wychodząc trochę na boki. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto chłodzimy.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy śmietankę oraz masę kajmakową i mieszamy dokładnie. Masło roztapiany w rondelku ciągle mieszając aby nie zagrzało się za bardzo. Lekko ostudzone masło wlewamy cienkim strumieniem do masy, którą cięgle mieszamy trzepaczką.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Na upieczone ciasto wykładamy 2/3 orzechów i zalewamy masą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pół godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu dekorujemy ciasto pozostały orzechami.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 50 g otrębów
- 100 g masła
- 1 łyżka miodu
- 5-6 łyżek zimnej wody
Składniki na masę:
- 3 jajka
- 60 g masła
- 150 ml śmietanki 30%
- puszka masy kajmakowej
plus 200 g orzechów pekan
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i siekamy, a następnie krótko zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem blaszkę wychodząc trochę na boki. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto chłodzimy.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy śmietankę oraz masę kajmakową i mieszamy dokładnie. Masło roztapiany w rondelku ciągle mieszając aby nie zagrzało się za bardzo. Lekko ostudzone masło wlewamy cienkim strumieniem do masy, którą cięgle mieszamy trzepaczką.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Na upieczone ciasto wykładamy 2/3 orzechów i zalewamy masą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pół godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu dekorujemy ciasto pozostały orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz